Am mai scris despre 5G și am încercat să combat principalele fake news care circulă pe tema asta. Recent, testele realizate în laborator au confirmat faptul că 5G nu dăunează sănătății.


Top Fake News despre 5G

Circulau astfel de basme încă de la lansarea tehnologiilor mobile 2G, am avut discuția la lansarea 3G și la fel la 4G. Diferența a fost că atunci nu exista Facebook, care să dea amploare tuturor teoriilor conspirației. Sigur, și pe atunci circulau diverse publicații, se postau mesaje pe forumuri, se trimiteau spam-uri pe tema asta, dar impactul era mult mai mic decât acum. Facebook, Youtube și alte rețele sociale au amplicat minciunile, iar măsurile pe care spun că le-au luat sunt egale cu zero. Am raportat zeci de mesaje fake, zeci de clipuri fake, nicio măsură nu a fost luată.

Top minciuni despre 5G:

ads
  • tehnlogia 5G dăunează sănătății (radiază, te coace din interior, are legătură cu Covid-19 etc): invenții 100%
  • tehnologia 5G este făcută să ne controleze de la distanță (aberant 100%)
  • 5G afectează păsările, albinele sau pădurile (fake, fake, fake)
  • antenele 5G sunt ascunse să nu ne prindem (nu e adevărat)

Ce spun testele de laborator 5G

Știința este singura metodă prin care putem fi siguri că un lucru este dăunător sau nu sănătății. Iar cercetătorii Comisiei Internaționale pentru Radiații Non-Ionizante (ICNIRP) au analizat în laborator și au stabilit clar că 5G nu dăunează sănătății. Mai exact este vorba despre emițătoarele pentru undele „millimetre-wave 5G”, cea mai avansată formă a 5G, care va permite cele mai bune rate de transfer pentru date. Fiind asemănată cu cuptoarele cu microunde, tehnologia 5G este la fel de ne-periculoasă. Știrea că Japonia ar fi intezis cuptoarele cu microunde este un fake news și nu s-a întâmplat așa ceva.

Emițătoarele 5G cu microunde au cantități de radiație cu mult sub limitele considerate safe de organizațiile internaționale. Stațiile 5G nu ating nici 1% din volumul de radiații necesar pentru a produce efecte negative. Chiar dacă stația este în anumite situații utilizată la putere maximă, ceea ce se întâmplă extrem de rar, radiațiile sunt încă cu mult sub bariera stabilită ca fiind periculoasă. Abia ating 50% din maximele admise.

Mai multe informații găsiți și la Organizația Mondială a Sănătății.  De ce cred oamenii toate știrile false? Nu știu, dar presupun că are legătură cu tendința noastră de a ne crede speciali, că dacii au inventat totul. Sunt la același nivel cu știrile despre extratereștrii, noua ordine mondială, simboluri și numerologie, vrăjitoare, Pământul plat și alte asemenea bazaconii. Care este scopul acestor fake news? Probabil să distrugă credibilitatea comunității științifice, să slăbească încrederea oamenilor în guverne / autorități și să creeze mase de manevră care vor reacționa dur la anumite informații. Precum cei care spun acum că nu s-ar vaccina dacă apare un vaccin oficial împtriva Sars-Cov-2. Adevărul este că trebuie să fi retardat să nu te vaccinezi dacă ar apărea așa ceva.

Ce este 5G

Tehnologia 5G reprezintă următoarea generație de telefonie mobilă, rețeaua care va asigura comunicații mai bune la un nivel superior 4G. Așa cum s-a lansat WiFi 6 ax sau Bluetooth 5.0, acum telefonia mobilă trece la o nouă generație. 5G va afecta în primul rând economia, pentru că va deschide calea spre un univers Internet of Things (IoT), cu mașini autonome, cu dispozitive conectate permanent, cu fabrici automatizate și așa mai departe. Dar există utilizări interesante și pentru consumatori.

La ora asta, România are 5G pe spectrul existent, ceea ce înseamnă că nici nu vorbim acum despre microunde și radiații de tip nou. Cei care cred că acum avem 5G periculos sunt doar prost informați. Licitația pentru 5G de nouă generație va fi abia în decembrie 2020. Asta dacă nu cumva situația economică sau politică nu se complică și va fi amânată iar. Acoperirea 5G de astăzi este oricum limitată în câteva locuri din marile orașe.

Pentru România, Comisa Europeană estimează impactul economic al trecerii la 5G la 4.7 miliarde de euro, se vor crea în acest fel peste 250.000 de locuri de muncă noi. Viteza 5G este de cel puțin zece ori mai mare decât 4G și de asemenea latența este de zece ori mai mică. Va duce la creșterea productivității în toate domeniile.