Android 14, cea mai nouă versiune a platformei Google, adaugă ecrane de blocare personalizabile, securitate sporită și noi funcții de sănătate. Este disponibilă pe modelele Pixel, iar celelalte telefoane vor primi actualizarea mai târziu în cursul acest an. Din ce știm, Samsung a rulat deja programe beta. Sunt convins că nici ceilalți nu pierd prea mult timpul.

Android 14

Noutățile Android 14

Știam deja faptul că Android 14 aduce actualizări de securitate. De asemenea, aveam liste cu telefoane Samsung care primesc Android 14, precum și o listă mai mare cu toate modelele smartphone compatibile.

Google a lansat ieri Android 14, cea mai recentă versiune a sistemului de operare Android. Este disponibilă deja pe telefoanele Pixel (4A, 5, 6, 7 și 8). Telefoane de la producătorii parteneri, precum Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo, OnePlus și alții, vor primi actualizare „mai târziu în acest an”.

Actualizarea aduce cu ea câteva funcții de securitate noi. Cum ar fi suport mai profund pentru chei de acces, protecții de confidențialitate pentru a face față brokerilor de date mai dubioși. Android 14 introduce suport pentru administratorii IT pentru a dezactiva suportul 2G în flota lor de dispozitive gestionate. Android 14 aduce, de asemenea, o caracteristică care dezactivează suportul pentru conectivitatea celulară necriptată.

Noua politică de securitate Android pleacă din start de la premiza că toate rețelele sunt ostile. Așa că sunt luate măsuri pentru a ține utilizatorii în siguranță împotriva injectării de pachete de rețea, a manipulării datelor sau a interceptării traficului utilizatorilor. Android nu se bazează pe criptarea LLE pentru a aborda acest model de amenințare. În schimb, Android stabilește că tot traficul de rețea ar trebui să fie criptat end-to-end (E2EE).

Apoi, există suport extins pentru cheile de acces, care vă vor permite să vă folosiți amprenta pentru a vă conecta la aplicații terțe. Acestea pot folosi noul Manager de acreditări Android pentru a reuni toate metodele de conectare ale unui utilizator. Cum ar fi parolele și „Conectați-vă cu Google”, ca o modalitate de a simplifica experiența de conectare și de a prezenta doar cea mai sigură opțiune.

Alte actualizări

Android 14 aduce și o multitudine de actualizări de UI, personalizare și sănătate.

Caracteristica nouă este că Android 14 vă oferă noi personalizări ale ecranului de blocare. Puteți schimba între diferite stiluri și formate de ceas, făcând stilul telefonului puțin mai personal.

Health Connect este un jurnal de sănătate controlat de utilizator pe dispozitiv. Conține datele de sănătate și fitness ale utilizatorilor, care face mai ușor să susțină o experiență integrată de sănătate și fitness indiferent de aplicații și dispozitive conectate. Health Connect face parte din platforma Android și primește actualizări prin actualizările sistemului Google Play fără a necesita o descărcare separată și este disponibilă pentru dispozitivele mai vechi ca aplicație în magazinul Google Play. Citiți despre Health Connect și mai multe în Noutăți în Android Health.

Există și servicii de prim-plan mai consistente și de încredere. Google a colaborat cu producători de hardware precum Samsung pentru a crea atât o experiență de dezvoltator mai consecventă, cât și o experiență de utilizator mai fiabilă. În acest scop, Android 14 are o nouă cerință de a declara tipurile de servicii din prim-plan și de a solicita permisiuni specifice tipului și avem politici Google Play pentru a impune utilizarea adecvată a acestor API-uri.

Mai multe actualizări pe blogul lor.