Android 14, următoarea versiune a platformei mobile Google, a făcut pași înainte la evenimentul anual I/O. Însă nu a mai fost un element central (focusul a fost pe AI), iar despre platforma mobilă s-a vorbit puțin. Totuși, trebuie să menționăm aici principalele noutăți și care sunt primele telefoane care primesc Android 14.

Telefoane care primesc Android 14

Discuții la Google I/O

De fapt, Android 14 abia a avut o mențiune pe scenă, deși înainte era invitatul de onoare al I/O. S-a vorbit mult despre aplicațiile și serviciile care rulează pe sistemul de operare mobil Google, dar platforma în sine a primit foarte puțin timp în prezentarea oficială.

Aceasta este o schimbare majoră față de anii precedenți. În 2019, noua versiune de Android (la acea vreme, cunoscută drept Q) a avut un segment dedicat de 10 minute și mai mult în prezentarea care evidenția noile funcții. Anul acesta Android 14 a fost menționat în trecere, deși prezentarea keynote a avut aproape o oră și jumătate.

Google a implementat modalități prin care dispozitivele Android să primească actualizări în afara unei actualizări anuale a platformei, cum ar fi actualizările Play System și a aplicațiilor, astfel, a devenit necesar să prezinte lucrurile puțin diferit. „Anul acesta, ne-am gândit că este important să le arătăm oamenilor ce este nou în Android din punct de vedere al experienței utilizatorului, indiferent de versiunea sistemului de operare. În timp ce unele funcții pe care le-am anunțat vor fi lansate cu Android 14, multe vor ajunge în mâinile oamenilor prin aceste actualizări continue”, a explicat un oficial.

Noutățile Android 14

Printre lucrurile comunicate este și lock screen-ul Android 14. Ecranul de blocare de pe Android 13 este destul de plictisitor. Nu ai multe de făcut pentru a-l personaliza. Când vine vorba de comenzi rapide, ai doar opțiunea de a accesa rapid Google Wallet sau interfața Google Home din ecranul de blocare. Cu toate acestea, comenzile rapide și alte personalizări sunt disponibile pe diferite skin-uri Android de ani de zile.

Ei bine, se pare că Google vrea să schimbe asta. În timpul evenimentului, compania a dezvăluit câteva completări care vor permite personalizarea acestui ecran. Pentru început, Google va permite în sfârșit să adăugați diferite comenzi rapide pe ecranul de pornire, pentru a accesa mai rapid aplicațiile.

Dar vor fi la început o selecție limitată de aplicații pe care le puteți adăuga. Cu toate acestea, este un pas în direcția corectă. În continuare, Google va aborda cealaltă problemă cu ecranele de blocare pe Stock Android 13: ceasul. Ceasul pe care îl obțineți este într-un singur font. Arată bine mai ales când este extins peste mijlocul ecranului. Cu toate acestea, Google adaugă câteva ceasuri noi la interfață. Aceste ceasuri diferite vor fi în fonturi și stiluri diferite.

Nu numai ceasul va fi afectat, ci și data și vremea. Aceasta ar fi o mare schimbare pentru persoanele care doresc să adauge și mai multe personalizări la telefoanele lor. Ar trebui să vă așteptați să vedeți acest lucru într-o versiune ulterioară a Android 14.

Telefoane care primesc Android 14

Odată cu lansarea Android 14 Beta 2, Google a anunțat că o mulțime de parteneri săi intră în arena Android 14 Beta alături de seria Pixel. Telefoanele de la OnePlus, OPPO, Nothing, Xiaomi, Lenovo și alții pot testa acum cele mai recente funcții din Android.

Lista oficială actuală de telefoane care primesc Android 14 Beta este următoarea:

 • OnePlus 11
 • OPPO Find N2 Flip
 • Nothing Phone (1)
 • IQOO 11
 • Vivo X90 Pro
 • Realme GT 2 Pro
 • Tecno9 Camon 20
 • Lenovo Tab Extreme
 • Xiaomi 13 Pro
 • Xiaomi 13
 • Xiaomi 12T

În timp ce beta-urile pe telefoane Google Pixel sunt adesea stabile, pe terminalele altor companii s-ar putea să nu fie. De exemplu, Nothing spune că acest Android 14 Beta dă probleme cu senzorul de amprentă și deblocarea facială. OnePlus spune direct că „nu recomandă să acest ROM dacă aveți puțină sau deloc experiență legată de software”. Deci da, aveți grijă cu actualizările chiar dacă ele sunt disponibile acum.