Google a dezvăluit Android 8.0 Oreo, următoarea versiune a sistemului de operare pentru smartphone. Este o lansare importantă pentru că vine înainte de lansarea lui iOS 11, în contextul în care nu mai există competiție reală de la un alt sistem de operare.

Pe scurt, este un sistem de operare mai smart, mai rapid, cu multe îmbunătățiri. Google spune că Android 8.0 Oreo este de două ori mai rapid decât versiunea 7.0 Nougat. De asemenea, activitatea din background, care consumă bateria telefonului chiar și când este nefolosit, este acum redusă la maxim. Sperăm cu toții la autonomie mai mare, iar producătorii hardware nu reușesc să aducă baterii mai bune. Așa că optimizările la nivel de sistem de operare sunt binevenite.

Noul Android aduce un mic redesign, noi emoji pentru o comunicare mai ușoară, dar și noi tipuri de notificări de la aplicații. De asemenea, este un focus masiv pe securitate IT, un punct slab în general pentru Android. Următoarea versiune încorporează Google Play Protect, un sistem care detectează și blochează aplicațiile malware.

Google Play Protect va scana aplicațiile pe care vrei să le instalezi și te va anunța dacă sunt eventuale probleme. Google Play are acum peste 50 de miliarde de aplicații și le scanează continuu pentru a descoperi eventualele tenative de atac informatic. Aplicația de securitate rulează mereu în background, dar dacă aveți dubii o puteți porni și voi să scanați o aplicație care pare mai ciudată.

Google a promis de asemenea un control mai bun al aplicațiilor din Google Play și detectarea oricăror activități nepermise pe telefon. Noul Android 8.0 Oreo va include automat suport pentru noile Android Instant Apps, o nouă idee pentru a accelera accesul la conținut. Aplicația instant este practic un link, iar clientul care dă click de pe telefon sau tableta cu Android poate ajunge direct într-o aplicație de shopping, fără să instaleze ceva, se deschide automat folosind o soluție de streaming de la Google Play.

Tot pentru viteză, Android 8.0 Oreo va include o soluție specială pentru auto-login, care va stoca numele de utilizator și parola pentru alte servicii online. Să sperăm că va fi sigură. Nu trebuie uitat de multitasking, noul Android vine cu Picture in Picture, se pot deschide simultan două ferestre și se poate lucra în ambele.

Gigantul online promite faptul că Android va fi optimizat pentru ca utilizatorii cât mai multor terminale să poată face update la noua versiune. Deocamdată nu avem informații exacte privind accesul la cea mai nouă versiune și probabil fiecare producător de terminale va face actualizările necesare utilizatorilor. Sau operatorii de telefonie mobilă, pentru că actualizările pot produce și probleme majore.

Deocamdată se știe că posesorii Nexus / Pixel și cei care au telefona de la Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, HMD Global (Nokia), Sharp, Motorola și Essential Phone sau General Mobile vor face actualizări la Android 8.0 Oreo. Nu s-a prezentat exact o listă a terminalelor care vor fi actualizate. Găsiți însă la Digital Trends lista cu modele care vor primi actualizarea în mod oficial.

Via