Factory data reset – una din cele mai importante funcții Android, care ar trebui să șteargă toate datele personale de pe smartphone sau tabletă – nu funcționează corespunzător și un indivit răuvoitor poate recupera toate informațiile tale lăsate pe device. Studiul este realizat de Avast, care are o aplicație mobilă de Android și care nu publică absolut nimic despre iOS sau Windows Phone. Ceea ce pune sub semnul întrebării corectitudinea studiului. Dar problema Android este reală, undeva rămân date care pot fi recuperate cu alte aplicații specializate.

factory reset

Da, am văzut știrea de aseară și m-am distrat, dar chiar de atunci m-am gândit că e o făcătură sau că sigur așa se întâmplă și pe alte sisteme de operare. Azi am citit alte detalii din raport și am zis că mai bine să vă scriu știrea, în caz că n-ați observat-o. Chiar m-am gândit câte device-uri Android am vândut și oare pe câte aveam datele personale. În orice caz doar gadgeturile de test sunt câteva sute și pe toate le trec prin cont pentru a instala diverse aplicații…

Factory reset

Din miliardul de device-uri Android active, o mare parte, poate chiar jumătate, se vând pe piață second-hand, după ce au fost folosite și apoi “șterse” cu Factory Data Reset. Este o comandă binecunoscută și peste tot apare avertismentul că îți pierzi de tot toate datele personale. De aceea, toți proprietarii de gadgeturi care vor să le vândă “șterg” datele personale cu ajutorul Factory Reset.

Cercetătorii Avast au descoperit că multe dintre datele comune, precum fotografii sau filme, rămân pe device și pot fi recuperate. De asemenea, rămân doar informații parțiale despre contacte, adrese și altele asemenea. Desigur, cel care preia device-ul trebuie să fie rău intenționat și să se priceapă destul de bine la zona asta pentru a recupera datele.

Factory Data Reset nu șterge și cardurile media inserate în slotul Micro SD, asta unu la mână. Doi la mână de pe memoria internă șterge (ca și formatul la HDD) doar indexul fișierelor, acestea rămânând în memorie.

Desigur, pentru Avast singura soluție la această problemă este să cumperi propria lor aplicație de securitate IT și să ștergi cu ea datele.