Android Instant Apps – aplicații pentru Android care rulează fără să se instaleze, ca și cum ai accesa un link – sunt acum în faza de testare. După ce au fost anunțate anul trecut la Google I/O (video la final), aplicațiile de acest gen sunt gata și sunt testate împreună cu o parte dintre utilizatori.


În exemplul din imagine, magazinul promovează aplicația de Android Instant, cum spuneam este practic un link, iar clientul care dă click de pe telefon sau tableta cu Android poate ajunge direct într-o aplicație de shopping, fără să instaleze ceva, se deschide automat folosind o soluție de streaming de la Google Play. Nu este nici website, toate funcțiile din aplicație sunt disponibile, ceea ce mi se pare interesant.

După jumătate de an de la anunțul original, numărul de aplicații rămâne limitat. Google limitează de asemenea numărul de utilizatori care au acces la ele, dar vă puteți înscrie pe link-ul de mai sus unde puteți confirma că sunteți interesați de aplicațiile instant. Deocamdată sunt aplicațiile Buzzfeed – mai ales partea de video-uri virale, dar și aplicații de la Periscope – cu live video, Wish pentru shopping și Viki, o aplicație video din Coreea. Cei de la Google vor să adune feedback de la utilizatori și să îmbunătățească acest sistem înainte de o posibilă lansare comercială.

ads

Nu este necesar vreun nou sistem de operare sau nou SDK, se lucrează cu uneltele existente pentru dezvoltatorii Android, dar aplicațiile trebuie optimizate. De asemenea numărul de dezvoltatori incluși în acest program a fost limitat, pentru faza de testare. Urmează probabil să facă totul public pe parcursul acestui an.