Google a prezentat zilele astea primul preview al următoarei generații a platformei mobile – Android N – care continuă optimizările din M – Marshmallow. Este disponibilă versiunea preview pentru dezvoltatori. Nimic spectaculos sau complet nou, doar diverse funcții și tehnologii noi.
Android N sau Nutella, cum zic zvonerii, după seria KitKat, Lollipop, Marshmallow – ar urma să aducă un multi-tasking real cu împărțirea ecranului în două. Chestia asta e disponibilă pe unele terminale, precum Note sau pe cele care sunt modificate de utilizator și se folosesc ROM-uri customizate. Dacă zvonurile se adeveresc, toate terminalele de anul viitor vor avea această funcție.
Deocamdată este disponibil preview-ul pentru dezvoltatorii software, iar probabil la evenimentul anula Google I/O vor face demonstrație publică. Probabil în toamnă vedem și Android 7.0 cu această funcție, poate chiar primele terminale Nexus, cele făcute de HTC. Conferința Google I/O este pe 18 mai, altfel spus, mai avem de așteptat 🙂
De asemenea au lansat un nou sistem de notificări și posibilitatea de a răspunde direct de-acolo, fără să mai ieși din aplicația în care lucrezi. Vei putea primi notificările separat pentru fiecare aplicație, pentru a le putea deosebi. De asemenea, se lucrează la eficiența energetică pentru a avea autonomie mai mare device-urile, chestie promisă la fiecare versiună nouă. Contină optimizarea la capitolul memorie utilizată, pentru că știm deja că Android consumă toți cei 4GB de RAM disponibili pe terminalele de top. Așa că programatorii se chinuie acum să limiteze utilizarea memoriei în afara aplicațiilor care chiar au nevoie de ea.
Au introdus pentru următoarea platformă un nou compiler Java, cu suport pentru Java 8.
Odată cu noua versiune au anunțat și un discount pentru Google Pixel C, pentru dezvoltatorii care vor să-l cumpere și să testeze.
Observ cateva chestii incorecte in acest articol:
– multi-window era si in Marshmallow (se activa din developer options), ce vor ei acum sa faca e doar sa o lase activata by default
– posibilitatea de a raspunde direct din notificari era deja acolo de mai mult timp (multe aplicatii de mesagerie o folosesc deja), singura diferenta e ca in N va fi doar mai usor de implementat in aplicatii
– optimizarea bateriei inseamna Doze mode activat imediat dupa inchiderea ecranului; in Marshmallow se activa dupa ce device-ul statea inactiv timp de o ora pe o suprafa plana; nu stiu de ce zici tu ca e doar o promisiune, Doze a fost efectiv o minune – Nexus 5 consuma 10-15% peste noapte, dupa ce au introdus Doze nu mai trecea de 1% consum peste noapte
– prin optimizarea consumului de RAM se refera la procesele care sunt active permanent, in background – ei se refera la device-urile cu cantitati mici de RAM, cum sunt cele cu 512 MB RAM, pentru ele sunt optimizarile astea in mod special (la fel au facut si la Kit Kat); ce zici tu acolo de device-uri cu 4GB RAM care pe langa ca sunt mereu plini, mai si inchid aplicatiile foarte repede, este vina celor de la Samsung & co, care au soft-uri de rahat si fac asta in mod intentionat, doar ca sa te convinga sa cumperi anul urmator un device cu si mai mult RAM – e complet inacceptabil ca un device cu 4GB RAM sa nu fie in stare sa tina 2-3 aplicatii active (vezi filmulete comparative pe youtube), in timp ce pe un Nexus cu 3GB RAM, nu doar ca inca mai are memorie libera, dar aplicatiile raman pastrate in RAM mult timp, nu le reporneste.
Chestiile cu adevart noi sunt notification bundles, quick settings API’s, Data Saver la nivel de device, system-wide call/sms blocking (pana acum era doar la nivel de aplicatie, acum se va pastra blacklist-ul indiferent ce aplicatie pt dialer sau sms folosesti), direct boot (foarte misto functia), un nou sistem de semnare pentru APK-uri… insa de departe cea mai buna chestie noua (si cu cel mai mare impact) este noul JIT compiler pentru aplicatii (mai multe detalii pe site-urile de specialitate).
 
Salut,
Mulțumesc pentru comentariu. Exact asta vroiam să spun, sunt doar mici modificări față de noutățile anunțate la generația 6. Optimizări, le-am notat și eu în ordinea în care le-au menționat și cei de la Google.