Google a prezentat zilele astea primul preview al următoarei generații a platformei mobile – Android N – care continuă optimizările din M – Marshmallow. Este disponibilă versiunea preview pentru dezvoltatori. Nimic spectaculos sau complet nou, doar diverse funcții și tehnologii noi.

nexus2cee_mw-splitscreen

 

Android N sau Nutella, cum zic zvonerii, după seria KitKat, Lollipop, Marshmallow – ar urma să aducă un multi-tasking real cu împărțirea ecranului în două. Chestia asta e disponibilă pe unele terminale, precum Note sau pe cele care sunt modificate de utilizator și se folosesc ROM-uri customizate. Dacă zvonurile se adeveresc, toate terminalele de anul viitor vor avea această funcție.

Deocamdată este disponibil preview-ul pentru dezvoltatorii software, iar probabil la evenimentul anula Google I/O vor face demonstrație publică. Probabil în toamnă vedem și Android 7.0 cu această funcție, poate chiar primele terminale Nexus, cele făcute de HTC.  Conferința Google I/O este pe 18 mai, altfel spus, mai avem de așteptat 🙂

De asemenea au lansat un nou sistem de notificări și posibilitatea de a răspunde direct de-acolo, fără să mai ieși din aplicația în care lucrezi. Vei putea primi notificările separat pentru fiecare aplicație, pentru a le putea deosebi. De asemenea, se lucrează la eficiența energetică pentru a avea autonomie mai mare device-urile, chestie promisă la fiecare versiună nouă. Contină optimizarea la capitolul memorie utilizată, pentru că știm deja că Android consumă toți cei 4GB de RAM disponibili pe terminalele de top. Așa că programatorii se chinuie acum să limiteze utilizarea memoriei în afara aplicațiilor care chiar au nevoie de ea.

Au introdus pentru următoarea platformă un nou compiler Java, cu suport pentru Java 8.

Odată cu noua versiune au anunțat și un discount pentru Google Pixel C, pentru dezvoltatorii care vor să-l cumpere și să testeze.