Android Go este versiunea specială pentru telefoane low-end care diferă de Androi One, foarte popular la noi. O să detaliez mai jos cum diferă cele două ediții și de ce sunt ambele diferite de Android 8.0 Oreo. Android One tocmai a fost redenumit oficial Android Oreo Go Edition, conform blogului Google.
Android Oreo Go Edition
Android Oreo Go Edition este special gândit pentru terminalele care nu dispun de stocare prea mare, de memorie prea multă și trebuie să reducă la maxim consumul de date pentru că abonamentele sunt costisitoare. Adică pentru piețe mai sărace, precum China, India, Brazilia. Dar evident, sunt convins că va avea utilizatori și în România. La noi este deja popular Android One, un alt program Google dedicat telefoanelor ieftine, dar detaliez diferențele imediat mai jos.
Terminalele Android Oreo Go Edition care vor avea 8GB de stocare internă vor avea de două ori mai mult spațiu decât cele care vin cu Android 8.0 Oreo. Aplicațiile instalate pe Android Go vor ocupa și ele cu 50% mai puțin spațiu decât cele de pe un Android Oreo normal. Sistemul de operare a fost modificat corespunzător, aplicațiile default au fost modificate, iar ediția specială Google Play va aduce și aplicații speciale care ocupă mai puțin spațiu.
Cei de la Google au lucrat cu producătorii de telefoane ieftine pentru ca totul să se miște mai rapid și dacă nu ai dotări hardware de top. Promit o creștere de viteză de 15 procente comparat cu versiunile mai vechi. Aplicațiile Google sunt modificate și ele, sunt versiunile speciale Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, dar și Gboard, Google Play, Chrome, Files Go. Google Play va recomanda doar aplicațiile Lite sau eventuale versiuni speciale Go lansate de dezvoltatorii parteneri.
Android Oreo Go Edition poate rula pe telefoane cu 512 MB de RAM, iar cel mai bine va merge pe cele cu 1GB de RAM. Sistemul de operare are și un sistem de a reduce datele mobile consumate, inclus by default, inclusiv în Chrome.
Cum diferă Android One
Android One este pentru telefoane mai ieftine, dar avea o serie de restricții privind memoria RAM și capacitatea de stocare, iar acest lucru i-a deranjat pe producători. Marii jucători din industrie spuneau că modelele vor ieși prea scumpe, în loc să aducă beneficiile de preț maxime. Atunci Google a început să lucreze la Android Oreo Go Edition, care să meargă și cu dotări tehnice mult mai reduse.
Android One aduce experiența completă de Android, cu focus pe securitatea terminalelor, dar pentru a funcționa are nevoie de anumite dotări hardware minime care trebuie respectate de toți producătorii. Android Go nu mai are nevoie de așa ceva.
De asemenea, Android One nu are restricții privind consumul de date mobile, pe când Android Go are funcții special pentru a reduce consumul de date.
Un aspect chiar interesant, sunt curios cum va evolua in continuare aceasta piata a sistemelor de operare pentru smartphone-uri. 🙂
 
Cred că în fiecare an intră în ședință: ” ce naiba mai optimizăm mai departe”?