Am fost special la ediția a șasea How To Web să descopăr start-up-urile care sunt interesante pentru marile corporații, dar și pentru investitorii pasionați de domeniul tehnologiei. Telekom și hub:raum susțin evenimentul de 3 ani și, ca de fiecare dată, se implică activ atât în zona de mentoring și jurizare, cât și în prezența la eveniment. Mai multe despre proiectele lor pentru comunitatea de start-ups găsiți aici.

0016

Echipele pasionate, care vin cu idei revoluționare, și companiile aflate la început de drum pot beneficia de susținerea unui astfel de grup, de la training, mentorat și dezvoltare, pînă la investiții directe. La conferința How to Web 2016 au fost săptămâna trecută sute de profesioniști în tehnologie din 18 țări, iar supriza a fost că au fost și start-up-uri din alte țări ale lumii, unele cu un model de business deja dezvoltat.

Am văzut la eveniment zonele amenajate special de Telekom: cea interactivă de la parter și cele pentru reîncărcarea bateriilor, Panoul interactiv strat-up Twister, NOD Makerspace corner cu imprimante 3D și panoul cu mesaje speciale Ecreo. Accesul la WiFi a fost asigurat prin intermediul rețelei 4G Telekom, fiind semnalizate cu semnale luminoase. Am văzut apoi Playzone și Contest Corner, dar și balonul cu aer cald înălțat afară.

Am vorbit cu Cosmin Ochisor, business development manager hub:raum, iar el mi-a subliniat câteva idei privind start-up-urile care ar fi interesante pentru Telekom și pentru eventuala susținere sau investiție. „În primul rând, avem un set de criterii generale pe care le urmărim, la care orice investitor se uită când vrea să investească într-o companie. Să fie o piață care crește, una de double-digit de la an la an, să fie un segment destul de mare, și, în ultimul rând, să fie ceva original. După ce trece de evaluarea asta, trebuie să existe o potențială sinergie cu grupul, chiar dacă nu imediat. Să fie produse sau servicii care să poată fi relevante pentru clienții operatorului: fie să fie un produs care să fie vândut către baza de clienți, fie tehnologii care să îmbunătățească una dintre afacerile existente ale companiei, dar nu neapărat aplicații mobile. Focus foarte mare este pe Internet of Things, zona smart city, energie, aplicații industriale, e-Health și altele asemenea. Zona de securitate IT este foarte importantă”, mi-a spus Cosmin. “Există potențial pentru zona de Omnichannel, precum și pentru cea de soluții FinTech”, a adăugat.

0018

Dacă una dintre idei / soluții trece de această primă evaluare, sunt două variante: fie intrarea într-un program de accelerare, fie să se ajungă la un acord de investiție directă, iar investițiile făcute deja sunt între 50.000 și 300.000 de euro. Programele de accelerare durează 4-5 săptămâni la Cracovia, se lucrează cu echipele și diverși experți pe un anumit domeniu. Se urmăresc rezultatele avute în perioada respectivă, urmând să fie luată o decizie la final.

“Una din cele mai mari probleme în faza de start-up este lipsa unor specialiști, iar asta încearcă Telekom să le ofere prin hub:raum, acces la specialiștii care pot susține dezvoltarea unei idei. Practic nu mai trebuie să angajeze oameni și să se chinuiască cu investiția; au acces la acești experți care lucrează pentru ei. Apoi se evaluează situația.”

Până acum Telekom a dezvoltat proiecte pilot cu câteva companii start-up-uri din România precum DeviceHub.net, OmniPaste, Safedrive. Safe Drive este o aplicație care recompensează șoferii care nu vorbesc la telefon în timpul ce conduc. DeviceHub.net este o interfață universală pentru Internet of Things, iar OmniPaste a avut ideea de a folosi copy+paste de pe un device pe altul, indiferent de platformă, dar soluția este în dezvoltare. Telekom are un proiect-pilot implementat în câteva magazine Telekom și cu start-up-ul din Lituania Semseye, care este unul dintre câștigatorii Challenge Up!, un accelerator susținut de Deustche Telekom, Intel și Cisco. CTF365 e un alt start-up care a participat la una dintre edițiile programului de accelerare WARP al hub:raum Cracovia și reprezintă o platformă de training pentru cei care sunt specialiști în securitate IT, pe care se fac teste și concursuri dedicate.

0019

La How to Web 2016 a câștigat The Newsroom, o soluție care ajută creatorii de conținut să distribuie articole în mod personalizat și relavant pentru cititori, organizând conținutul în funcție de interesele lor. LiveMon a fost desemnat cel mai bun startup în domeniul securității cibernetice, iar MRise a avut cea mai bună poveste, în timp ce Enty a primit premiul pentru inovație. LiveMon oferă o tehnologie complexă de monitorizare care generează soluții de identificare și eliminare a amenințărilor care pot afecta serviciile companiilor. MRise oferă un dispozitiv care integrează IoT în motociclete, pentru a trimite notificări despre accidente și pentru a integra o alarmă inteligentă. Enty, pe care l-am mai văzut anul acesta la alte evenimente, oferă o soluție tehnologică pentru a analiza poziția corectă la birou și detectează imediat problemele de postură.

Au mai fost și alte idei, precum Findie – platformă video oferită ca serviciu, care permite companiilor să lanseze site-uri și aplicații mobile de conținut video în minute, nu luni, InnerTrends – platformă care oferă companiilor SaaS soluții de creștere rapidă prin interpretarea datelor, TalentBrowse – prima platformă de agregare care conectează angajatorii cu talentele disponibile din cele mai bune agenții de recrutare.

Mai citisem despre TypingDNA- produs de tip SaaS care folosește algoritmi de inteligență artificială pentru identificarea și autentificarea utilizatorilor în funcție de modul în care tastează. Holosee – tehnologie care creează holograme și le transmite în realitate augmentată sau în realitate virtuală. Lampix – dispozitiv care folosește realitatea augmentată pentru a crea suprafețe inteligente, fără ochelari intermediari.