Pasionații de tehnologie s-au reunit în acest weekend, timp de 24 de ore, într-un hackathon dedicat proiectelor de smart city, CityHack 2017. În cadrul competiției, participanți din România și Franța au dezvoltat și prezentat soluții care pot schimba modul în care trăim, lucrăm și ne petrecem timpul liber în orașele viitorului.

Câștigătorii competiției au propus o soluție de reciclare selectivă care utilizează tehnologiile LoRaWan și permite recunoaștea automată și sortarea tipului de deșeu – sticlă, plastic sau hârtie. Pentru a stimula utilizarea de către cetățeni a unor astfel de soluții, echipa a propus și un modul de “gamification”, bazat pe puncte și reduceri. Echipa de pe locul doi a venit cu ideea de partajare a locurilor de parcare, pentru intervalul în care proprietarii nu le utilizează.

Echipa de pe locul trei a folosit tehnologii IoT, Machine Learning și un sistem de detecție facială în dezvoltarea unei soluții de monitorizare a nivelului de aglomerare, pentru a evita situații periculoase ce pot aparea în spații publice precum stații de metrou, evenimente artistice sau centre comerciale.

Alte proiecte smart city

În cadrul competiției au mai fost prezentate soluții de Smart Parking, de fluidizare trafic în intersecții pentru mașinile de urgență, detecție gropi și obstacole pe șosele, sisteme antifurt pentru biciclete care permit localizarea sau blocarea acestora în orice moment, precum și soluții prin care cetățenii pot urmări poziția mijloacelor de transport în comun și ora la care acestea vor ajunge în stație.

Soluțiile realizate în timpul hackathon-ului au fost evaluate de specialiști după criterii precum impactul proiectului, nivelul de originalitate dar și calitatea tehnică. Noile tehnologii introduse, precum IoT, Machine Learning, Inteligență Artificială, Big Data sau soluții de detectie a fețelor, au crescut gradul de complexitate al proiectelor livrate.

La CityHack 2017 au participat este 100 de specialiști IT din cadrul Orange, Tremend și Actility. Orange are mai multe proiecte de tipul Smart City, în curând am să vă scriu despre Alba Iulia și tot ce-au dezvoltat acolo, mi se pare foarte interesant. Și aplicabil în alte orașe care se doresc smart.