În România există profesori care creează propriul conţinut digital pentru ore, fie pe Youtube, fie pe Facebook, fie doar pentru elevii lor de la clasă. Acum există un concurs care premiază genul acesta de activitati şi încurajează implicarea în realizarea de conţinut educaţional, dincolo de materialele clasice de la ore.

Concurs Digitaliada

Cei de la Fundaţia Orange au lansat anul acesta programul Digitaliada pentru a aduce educația digitală și în mediul rural din România, iar acum, ca o componentă a programului, lansează acest concurs pentru creatorii de conținut. Se caută materiale educaționale în format digital. Este vorba despre lecții și demonstrații în format video, animații, prezentări, fotografii sau texte. Și-au propus să promoveze acest conținut și să-l puna la dispozitia cat mai multor elevi.

Concursul se adresează în special cadrelor didactice din România, dar se poate inscrie orice utilizator interesat, cu vârsta peste 18 ani. Materialele digitale trebuie să fie utile pentru predarea unei discipline școlare de la clasele V – VIII. Premiile sunt interesante: locul întâi va primi un laptop performant și o cameră foto, locul doi un laptop, locul trei va primi o cameră foto performantă, iar mențiunile vor primi tablete.

Competiţia se desfăşoară pe platforma online www.digitaliada.ro – până la data de 25 aprilie 2017. Materialele digitale (informații sub formă de text, audio-video, aplicaţii sau imagini) pot fi înscrise în concurs prin intermediul unui formular online. Toate materialele înscrise în concurs trebuie să fie originale, acestea urmând a fi evaluate de o comisie de experţi în educaţie digitală.

Digitaliada este un proiect – pilot în desfăşurare în 10 şcoli din zona rurală din România. Proiectul urmăreşte crearea unor modele de bune practici ce propun un proces de învățare continuă pentru profesori şi adaptarea lor la metode de predare moderne precum şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare ale elevilor prin folosirea tehnologiei.