Deep Blue, super-computerul IBM care l-a bătut pe Gary Kasparov la șah într-un meci istoric în 1997, după ce pierduse în 1996, a câștigat de fapt din greșeală, din cauza unui bug software. Meciul de șah a fost unul istoric, permițând celor de la IBM să cîștige extrem de multe contracte pentru sistemul lor de inteligență artificială, care acum este cunoscut drept Dr. Watson. Kasparov s-a întrebat deseori dacă cercetătorii IBM au trișat ca să câștige sistemul. Se pare că nu, a fost chiar un bug software care a dus la mutarea 44, care a dus la victoria Deep Blue.

deep blue chess

Sursa foto: Dreamstime

Concurs! Dai subscribe și câștigi. Apasă play:

Cel puțin așa spune un documentar pe tema asta.

Mai multe detalii sau o părere oficială IBM nu există. Vestea ar trebui să dea o imagine mai completă asupra Inteligenței Artificiale, care nu este atât de avansată pe cât presupunem noi (sau ne imaginăm, citim SF-uri și vizionând filme). Iar tema de gândire de azi este: dacă o greșeală de soft s-a dovedit genială încât a permis victoria computerului asupra unui campion mondial, nu înseamnă asta inteligență?  Deci cum, inteligența stă în greșeli?

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected] și telefon 0769.066.003.
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!