Țineți minte momentul ăla în care lucrați la ceva foarte imporant pe Windows 10 și dintr-o dată – pa! – ecran albastru, computerul își face o actualizare importantă și așteptați să termine el… Sunt convins că nimeni nu uită așa ceva. Ei bine, aparent, acest lucru dispare odată cu Windows 10 Creators Update.

Eu îmi amintesc și acum când lucram pe vremuri pe desktop și aveam de terminat un articol de 10.000 de semne pentru un supliment la ziar. Și pe la 7500 de semne a picat curentul și am pierdut tot textul. Atunci am învățat de fapt să salvez fiecare Word la care lucram, eventual în două locuri diferite, atunci am învățat să scriu repede, cu două mâini, la tastatură.

Am pățit anul trecut și faza cu actualizarea Windows 10, doar că astăzi singurul lucru pierdut este timpul, pentru că orice actualizare de acest gen durează zeci de minute. Nu am mai pierdut text, pentru că se salvează automat, nu randam video, a fost relativ ok. Dar atunci am căutat prima oară cum naiba să dezactivez aceste actualizări Windows 10 făcute automat. Existau multe tutoriale, dar unele nu merg pe Windows 10 Home, altele merg, dar nu au efectul dorit.

Apoi, în contextul atacurilor informatice, m-am răzgândit. Dacă nu faci actualizările cât mai repde, pirații Internetului au șanse mai bune să îți acceseze sistemul. Prin primăvară, nu mai știu exact când, a fost actualizarea oficială Windows 10 Creators Update, după vreo două amânări am făcut-o. Asta fără să cunosc faptul că se elimina faza cu actualizările forțate.

Așa că mă distram zilele trecute citind pe la diverși prieteni că au pățit faza cu actualizarea în timp ce lucrau. Se întâmplă. Dar dacă vrei să scapi de problemă, nu mai căuta ghiduri prin care să eviți actualizările, pentru că poate dăuna sistemului tău. Fă actualizarea la Windows 10 Creators Update și ai scăpat.

Poți să dai Snooze, poți să amâni de câte ori vrei tu, poți să faci actualizarea noaptea, dacă lași PC-ul deschis. Oricum, este mai bine să fie o alertă enervantă decât să facă restart și actualizare singur, în timp ce tu te chinui să îți reiei treaba.