Update [3.11.2015] – Google oarecum neagă informația, spunând că Chrome OS va rămâne pînă în 2020. Eric Schmidt spune că da, zvonurile sunt fondate.

Conform unor zvonuri, încă neconfirmate oficial, Google vrea să combine Android și Chrome OS într-o singură platformă, probabil sub umbrela Android. ideea nu e rea, nici nouă. Acum câțiva ani se comenta că Microsoft ar trebui să unifice Windows pentru computer cu cel mobil și să facă o platformă. Ei au început la versiunea 10. Ubuntu au încercat la fel să vină din zona de computere pe terminale mobile cu același OS. Pînă la urmă, chiar dacă există diferențe între versiunile mobile și cele desktop, este clar că pe viitor aceste diferențe se estompează…

ChromeDroid

Ideea e foarte simplă: cunosc sistemul de operare, vreau aceeași interfață și aceeași experiență indiferent de device. Am dotări hardware relativ similare, am putere de calcul, deci se poate face. Da, un desktop sau laptop de birou oferă un alt gen de utilizare, dar acolo poți realiza o interfață, lăsând restul la fel: platforma din spate, comenzile, short-cut-urile, setările și aplicațiile. Mie mi-ar plăcea, eu cred că asta ar trebui să facă și Apple și Microsoft și toată lumea.

Android a devenit acum cel mai utilizat sistem de operare, dat fiind faptul că este și pe tablete și pe smartphone. Aici s-au lămurit toți că nu este nevoie de paltforme diferite. Dar eu cred că ne-am descurca cu aceeași platformă și pe computer. Da, au fost laptopuri și terminale 2-în-1 cu Android, dar experiența era groaznică. ChromeOS este mai bine realizat pentru computere, dar eu unul n-aș putea lucra pe un Chromebook nici dacă m-ar obliga cineva. În schimb pe Android mă descurc să fac tot ce vreau.

Decizia este logică și din alt punct de vedere: acces la Google Play și la miliardele de aplicații, adică un val noul de utilizatori pentru Google. Wall Street Journal zice că nu se știe deocmadată noul brand pentru Chromebook, probabil Droidbook.

Acum, desigur, rămâne să vedem ce succes va avea și care vor fi atuurile pentru noul OS. Cel mai greu va fi să nu afecteze deloc experiența pe smartphone…