Cei de la ArsTechnica au testat noul sistem de operare Fuchsia la care lucrează Google.

Pentru Google este al treilea sistem de operare după Android și Chrome OS. Se discuta anul trecut despre unificarea lor sub forma Andromeda OS, dar se pare că deocamdată nu va avea loc. Nu știm exact ce vrea Google cu acest Fuchsia OS, nu există o opinie clară asupra lui. Înțeleg că proiectul este open-source și postat pe Github. Față de anul trecut, când au apărut primele detalii, sistemul de operare are acum și o nouă interfață. Arată destul de interesant.

Spre deosebire de Android și Chrome OS, noul Fuchsia nu este bazat pe Linux. Practic cei de la Google au dezvoltat un noul kernel, botezat Magenta. Documentația tehnică descrie Magenta ca un sistem de operare pentru smartphone și computere cu procesoare foarte rapide și memorie RAM, capabil să comunice cu perifericele. Putem specula, este posibil ca Android să aibă o problemă importantă și pe care inginerii Google să o fi descoperit. Probabil au continuat să lucreze ocolind problema, pînă la un punct în care nu mai pot scăpa de ea. Probabil noul OS ar rezolva această problemă tocmai renunțând la kernel-ul Linux. Nu am idee, dar este posibil să vedem pe viitor o serie separată de gadgeturi Google care să aibă noul sistem de operare, mai modern, mai rapid.

Samsung încearcă ceva similar cu Tizen, dar care este bazat tot pe Linux. De fapt ei încearcă să demonstreze că pot avea propriul OS, că pot lansa terminale cu propriul OS, unde să controleze și aplicațiile și conținutul accesat de utilizator. LG face la fel, dar numai pe televizoare, cu WebOS. Dar și acesta are la bază tot kernel Linux. Spre deosebire, iOS al Apple este bazat pe Unix, iar diferențele se simt la utilizare intensă.

Mergând mai departe cu povestea Ars, Google a dezvoltat un SDK (software development kit, aplicația cu care realizează dezvoltatorii aplicații) botezat Flutter, care permite realizarea unor aplicații care merg nativ pe Android și iOS. Folosește limbajul de programare Dart, care este o versiune nouă JavaScript.

Fuchsia OS este scris folosind acest Flutter SDK. Cu alte cuvinte, un astfel de sistem de operare ar merge și pe terminale Android, dar și pe alte telefoane. Evident, dacă instalarea nu ar fi blocată la nivel de procesor. Oricum, rămâne de văzut ce vor face cu el. Mai multe citiți la ei pe blog.