Stația de lucru Samsung DEX, care conectată la Galaxy S8 sau Note 8 permite să lucrezi de pe telefon ca un computer desktop, va primi acces la un Linux instalat special pentru asta pe telefoanele companiei. Din păcate nu este gata de lansarea oficială, dar vă puteți înscrie pe listă pentru a primi anunțul de la Samsung.

 

linux samsung dex computer

Ideea Samsung Dex nu este nici nouă, nici foarte rea, doar că este greu să prindă la public. Adică pentru a folosi instalația, ai nevoie să știi clar că la destinație ai un monitor compatibil, ca să iei la tine stația Dex, tastatura, mouse și cablurile aferente. Altfel te cari cu ele degeaba și nu o să faci nimic. Iar monitorul e creu de crezut că l-ar duce cineva în geantă, deși am întâlnit și modele ușoare care se încarcă pe USB de la o baterie externă. Dar tot e ciudat să umbli cu un astfel de monitor după tine.

Având nevoie de monitor, Samsung Dex este limitat la utilizarea acasă sau la birou, deci acolo unde teoretic ai deja un computer normal, de ce ai apela la Samsung DEX? Doar presupunând prin absurd că ți-ar place atât de tare încât să fii gata să renunți la orice pentru el. Cea ce nu prea este cazul. Sau să lucrezi la chestii atât de confidențiale că nu vrei să copiezi de colo-colo și le ții doar pe telefonul Samsung, cu protecția Knox la nivelul maxim. Asta este plauzibil.

Linux pe Samsung Dex va fi accesibil printr-o aplicație și va rula pe Android, deci nu vă așteptați la Ubuntu sau alte chestii foarte performante. Va fi util unor fani Linux din companii, dar cam atât. Faza este că pe viitor, pe măsură ce procesorul telefonului devine tot mai puternic și eventual va concura sau chiar depăși procesorul de pe computere, mă refer la cele normale, nu set-up-uri de gaming, poate atunci vom putea folosi mai des telefonul pe post de PC. Poate monitoarele vor veni din start cu stații gen Dex sau telefoanele vor avea în pachet stația Dex, se vor conecta la monitoare și periferice și vor lucra normal ca orice computer.

Zic pe viitor pentru că deocamdată suntem destul de departe de asta, chiar dacă este un concept interesant.