Google și Microsoft testează noi aplicații de transfer a datelor de pe un smartphone pe altul sau de pe PC, pe modelul AirDrop folosit de Apple, deși există  și pentru laptopuri și pentru telefoane diverse aplicații, precum varianta arhi-cunoscută de la AirDroid. De asemenea, citiți și tutorialul cum conectez smartphone la PC  prin cablu, scris anterior.

Sursa foto:  © Juliatimchenko | Dreamstime

Aplicație Google

Google testează acum Files Go, o aplicație de Android care va permite transferul de date între terminalele smartphone, folosind tehnologia Bluetooth. Evident, nu au reușit să o facă la fel de simplă ca AirDrop, dar dacă ambele telefoane au aplicația deschisă, se pot trimite fișiere de pe unul pe altul, destul de rapid. Google mai are o chestie similară pe Nexus (nu știu dacă e pe Pixel) care se numește Android Beam. Asta e mai simplă pentru că folosește conectarea prin NFC, dacă ambele terminale au această tehnologie.

Files Go este disponibilă în Google Play ca beta, ceea ce înseamnă că nu va funcționa perfect de fiecare dată. Cei de la The Verge cred că dat fiind numele Go va fi inclusă pe terminalele Android Go. Aplicația include și funcții de a elibera spațiu pe terminalul Android. De asemenea are și o funcție de a elibera memoria cache, probabil pentru telefoanele mai vechi care au nevoie de acest lucru pentru performanțe mai bune.

Cum funcționează AirDrop al Apple

AirDrop este o funcție pe care Apple o include și pe Mac și pe iPhone și pe alte terminale. Ea permite transferul de fișiere între dispozitive și se poate face transfer de pe smartphone pe PC și invers, fără fire. AirDrop apare tot în meniul de Share pentru fișierele stocate intern, se poate trimite către un utilizator chiar dacă nu are terminalul activ. El va putea primi mai târziu fișierele. Celălalt utilizator primește un mesaj că sunt trimise fișiere – dacă le acceptă sau nu – și cam atât. Este nevoie de WiFi și de Bluetooth activ pentru a face acest transfer de fișiere.

Atenție, doar produsele Apple de după 2008 suportă AirDrop, precum și telefoanele de după iOS 7. Oricum nu cred că mai folosește cineva chestii mai vechi, probabil sunt câțiva utilizatori prin zonele rurale.

Soluția Microsoft

Versiunea de test Windows 10 build (17035) prezintă funcția Near Share inclusă în meniul prin care poți face Share la un fișier, conform The Verge. Aceste versiuni de test ale Windows 10 sunt trimise întâi către membri Windows Insider, sunt testate și verificate și dacă este totul ok sunt apoi transformate în actualizări oficiale pentru sistemul de operare.

Funcția Near Share folosește tehnologia Bluetooth pentru transfer de fișiere și are ca scop mai degrabă conectarea PC-urilor. Nu știm dacă Microsoft va face o aplicație Android și una iOS pentru transfer între smartphone și PC. Probabil o va face mai târziu.

Pe de altă parte, fiind Bluetooth, nu cred că trebuie obligatoriu să ai un alt PC cu Windows 10. Vom afla mai multe după ce funcția va fi integrată oficial în Windows 10.

Transfer smartphone PC cu AirDroid

Aplicația de AirDroid funcționează pe PC cu Windows, Mac OS, telefon Android sau iOS, dar are și versiune online, în browser. Permite transfer rapid de fișiere, dar în același timp poți face backup sau poți să controlezi tot telefonul de pe computer. De exemplu, la birou poți prelua toate notificările de pe telefon direct pe computer, ca să nu pierzi vremea cu telefonul când ai de lucru.

Din păcate versiunea gratuită are niște limitări, dar există opțiuni premium de la 2 dolari pe lună, 19,99 dolari pe an sau 38,99 dolari pe trei ani. Acest lucru înseamnă transfer de fișiere la modul nelimitat, inclusiv fișiere de mari dimensiuni, suport pentru un număr nelimitat de terminale, face poze celor care greșesc parola încercând să deblocheze terminalul și localizează telefonul. Are funcție de telecomandă pentru camera foto din telefon și de asemenea ai acces premium la suport tehnic.

Voi ce aplicații de transfer de fișiere folosiți?