Unele aplicații Android, în special jocuri video, folosesc microfonul telefonului, dar nu pentru a asculta convorbirile, ci pentru a determina ce emisiuni urmăriți la televizor. Cel puțin așa reiese dintr-o anchetă The New York Times. Dacă depistează emisiunile din baza lor de date, servesc reclame targetate. Este și una din explicațiile pentru care acuzăm des Facebook sau Google că ar face asta.
Unele jocuri arată clar acest comportament:
Conform anchetei, peste 250 de aplicații din Google Play fac acest lucru și probabil sunt mai multe, unele din ele chiar fără să anunțe în vreun fel utilizatorul final. Eu v-am povestit o întâmplare personală, în care vorbeam despre Dubrovnik și ulterior au început să apară reclame cu ofertele turistice. E posibil ca discuția să fi fost în urma unei emisiuni pe Discovery sau ceva prezentare pe vreun alt post TV. Chiar nu rețin acum. Doar că presupuneam că microfonul este utilizat, iar acum avem un fel de confirmare, chiar dacă nu e fix cum credeam.
Aplicațiile descoperite de ziariști folosesc microfonul telefonului chiar dacă nu accesați jocurile. Ele rămân instalate acolo și sunt active. Aplicațiile folosesc serviciile unui start-up, denumit Alphonso, care colectează informații audio din show-urile de televiziune și le poate identifica doar după fragmente de sunet. Un fel de Shazam, dar numai pentru emisiuni TV. Apoi pe baza acestor emisiuni, poate targeta utilizatorul cu produse sau servicii care fuseseră prezentate sau consideră ei că au legătură cu acea emisiune.
Fondatorii companiei spun că serviciile lor respectă legislația în vigoare și că utilizatorii pot să opteze să nu mai primească reclame sau să blocheze microfonul. Adevărul este că utilizatorii nu prea sunt atenți în general când acordă permisiuni aplicațiilor. Alphonso spune că sunt în total peste 1.000 de aplicații care au aplicat pentru serviciul de reclame furnizat astfel. Este posibil ca folosind acest sistem ratele de conversie ale reclamelor să fie mai bune și astfel doritori apar tot mai des.
Adevărul este că, la fel ca și pe Internet, reclamele erau poate ok odată cu primele aplicații și jocuri, dar acum sunt tot mai intruzive și tot mai enervante și prevăd că vor apărea și pentru ele soluții care le vor bloca cât de curând.
Via: The Verge