Am aflat luni seară la finala Innovation Labs 2017 despre premiul luat de VisageCloud, o soluție care permite identificare, căutare și clasificare bazată pe recunoașterea feței.

Mi-a povestit o dată Bogdan despre aplicația smart și am citit ceva pe la colegi.

Visage Cloud a intrat în joc cu două scenarii de utilizare care au fost identificate din discuțiile cu potențiali clienți. Primul ar fi pe zona de supraveghere, unde compania ar vrea să știe cine intră în sediu/curte, dacă e angajat sau partener sau poate este pe lista de urmăriți general pentru spargeri. Ar putea exista statistici privind cei mai activi angajați și cei care trec cel mai rar pe la birou – nu că asta ar fi un factor de productivitate, dar ar fi bine de știut. Și o mulțime de alte idei similare, care se pot adăuga pe parcursul dezvoltării aplicației.

A doua direcție ar fi pentru ceea ce numim azi “retail analytics”, soluții pentru marii prorieteri de Mall-uri, supermarket-uri și alte centre comerciale. Pentru a recunoaște mai rapid clienții fideli, pentru a realiza statistici cu preferințe ale clienților și așa mai departe. Pentru hackathon-ul Innovation Labs au dezvoltat o soluție pentru tonomatele de cafea, de exemplu putea recunoaște oamenii care au mai comandat cafea după față și pe trimiteau mesaje cu oferte la cafea. Scenariile de utilizare sunt practic nelimitate, doar imaginația ne reține acum.

Spre deosebire de soluțiile existențe de la Microsoft, Amazon, Kairos, VisageCloud permite atât folosirea în Cloud, ca Software-as-a-Service (SaaS), dar și instalarea on-premise, în infrastructura clientului – pentru o securitate ridicată. Mai mult, chiar și în varianta SaaS, VisageCloud transmite înapoi vectorii de caracteristici ai fiecărei fețe detectate, ceea ce da clientului autonomie asupra datelor și nu-l obligă să apeleze soluție noastră pentru fiecare căutare.

Oamenii se gândesc deja la dezvoltarea Visage Cloud pe cele două direcții cu soluții specializate, cu funcționalități particulare domeniilor respective.