Windows Cloud ar putea fi totuși o alternativă la Chrome OS, un sistem de operare bazat pe servicii cloud. Când a apărut prima informație despre Windows Cloud, specialiștii spuneau că au analizat codul și că nu e vorba de Cloud, doar numele e Cloud, dar nu sunt servicii Cloud. Acum, se pare că s-a schimbat opinia.

Este practic tot o variantă de Windows 10, dar are reguli de securitate mult mai stricte, de aceea probabil a fost inițial comparat cu Windows NT. Windows Cloud nu rulează aplicațiile clasice x86, ci doar aplicații Universal Platform din Windows Store. Ar putea fi comparat și cu Windows RT pentru tablete. De aici, specialiștii trag concluzia că va fi o ediție pentru școli și instituții educaționale sau în orice caz pentru cei care nu vor să permită accesul la jocuri și aplicații normale. Mai sigur, dar mai limitat. Probabil va avea un cost de licență mai ieftin și se va vinde cu produse ieftine, care să contracareze Chrome OS și dispozitivele Chromebook, care cresc în vânzări de la an la an.

Mesajul de avertizare care apare spune clar că aplicația nu poate fi rulată din motive de securitate, pentru a proteja dispozitivul. Unele aplicații Win32, care sunt în Store, nu au putut fi rulate nici ele. Deocamdată nu avem o poziție oficială Microsoft privind Windows Cloud sau Windows 10 Cloud. Pînă vor decide că este momentul să dezvăluie planurile, eu personal nu cred că este ceva de dorit. Poate pentru platforme IoT care să fie securizate, cel puțin nu se pot instala viruși. Dar sunt sigur că băieții vor găsi exploit-uri rapid.

Chrome OS nu cred că este pe val datorită popularității. Cred că unii utilizatori n-au nevoie decât de browser, email, Word și chestii de gen, ușor de găsit pe Chromebook. Dispozitivele sunt ieftine, ușoare și nu se blochează ca laptopurile ieftine cu Windows. Au cam înlocuit segmentul netbook, unde dispozitivele erau ieftine și portabile, dar experiența proastă. Cam atât, altfel nu văd cum ai lucra cu adevărat pe un astfel de dispozitiv.