Urmăresc de multă vreme APTI pentru dezvăluirile lor legate de tot felul de abuzuri, iar acum au descoperit un caz care în mod sigur merită atenția. SRI a aplicat pentru fonduri europene pentru a achiziționa echipamente de supraveghere.
© Balefire9 | Dreamstime.com – Surveillance
APTI susține că practic SRI urmărește „supravegherea generalizată” a tuturor cetățenilor din România. Un fel de Big Brother electronic, în genul cazurilor Prism din SUA.
Pe scurt, SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să cumpere software și hardware de 25 de milioane de euro pentru „consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”. Asta pe hârtie, pentru că proiectul în sine nu are legătură cu guvernarea sau cu alte aspecte menționate, ci pur și simplu cu spionajul. Apopo, țineți minte că Macovei vorbea de costuri de 1 miliard de euro pentru infrastructura de spionaj electronic.
Totuși, proiectul oferă niște detalii care îți ridică părul pe spinare. Citez:
Prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetățean ar putea avea o fișă „de bună purtare” (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informații publice (de exemplu informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale.
De asemenea, proiectul nu este reglementat, oferind acces nelimitat SRI la toate aceste informații. Orice persoană din cele peste 1000 de persoane ce vor avea acces la sistem vor avea posibilitatea să îl folosească în orice scop personal, fără a putea fi controlate efectiv sau fără ca cetățeanul să știe.
Există de asemenea capitole de „Recunoaștere facială” sau de „Interceptarea comunicațiilor”.
După ce acest proiect a devenit public, APTI și alte trei organizații neguvernamentale (ActiveWatch, APADOR -CH și Centrul de Resurse Juridice) au semnat scrisori de protest și au informat oamenii pe tema asta. Să vedem și ce ecou va avea decizia lor.
Mai multe detalii sunt aici.
As fi preferat sa regasesc acelasi interes si pentru GovITHub. Este foarte usor de criticat de pe margine.
 
Salut Tudor,
Eu am scris despre GovITHub. Dar si acolo sunt aspecte de criticat:
https://www.computerblog.ro/dan/romania/burse-2-000-euro-stat-specialistii-care-implica-guvernare.html