Se pare că atacul informatic rusesc de la alegerile din SUA nu doar că a fost real, dar a fost mai mare decât se știa anterior, spune Bloomberg. Au fost afectate sistemele de vot electronic din 39 de state americane, iar asta arată, cred, că rezultatul final a fost influențat, exact cum s-a spus de la început.
© Lorenzo Rossi | Dreamstime.com – Hacker attack
Atacul informatic care aparent provine din Rusia a vizat doar sistemele electorale, bazele de date cu alegători și sistemul de vot electronic folosit de americani. În statul Illinois, anchetatorii au stabilit deja că atacul informatic a vizat blocarea accesului la sistemul de vot, dar și manipularea datelor. Hackerii au vizat fix platforma electronică folosită doar în timpul alegerilor prezidențiale americane, doar de către angajații secțiilor de votare. Informațiile sunt pe surse, dar provin de la oameni care participă la investigația care se desfășoară acum în SUA.
Sursele spun că pe vremea lui Barak Obama, descoperirea unui astfel de atac l-a făcut pe fostul președinte american să sune direct la Moscova. De altfel, am citit zilele trecute că Vladimir Putin a negat public orice implicare în atacuri, spunând că probabil „niște hackeri patrioți au vrut să susțină interesele Rusiei”. Ceea ce e probabil foarte aproape de adevăr, cu excepția faptului că nu erau probabil dezinteresați.
Atacurile au continuat pe tot parcursul anului 2016, culminând cu ziua alegerilor și cu schimbarea rezultatului, toată lumea aștepta victoria doamnei Clinton, iar rezultatele l-au scos câștigător pe Trump. Un expert american în securitate IT a apreciat că sistemul electronic de vot a fost realizat special încât să nu fie afectat de atacuri informatice și el cosideră că rușii și-au dat seama de acest lucru în urma atacurilor. El susține că rezultatele nu au fost afectate de atacuri.
Întrebarea rămâne: au afectat atacurile rezultatul final? Posibil, chiar dacă este puțin probabil. Poate că o parte din voturile pentru Clinton nu s-au înregistrat sau au fost șterse din baza de date. Poate că o parte din alegători au fost scoși din baza de date și nu au putut vota. Sunt multe întrebări, la care doar o anchetă atentă poate răspunde.