ARM, care domină piața telefoanelor mobile, dar are și procesoare de computer sau pentru data center, va crea o divizie specială de cipuri AI. Decizia vine probabil după succesul enorm al Nvidia, pe care mutarea către inteligența artificială a ajutat-o să devină un adevărat monopol. Însă acum, tot mai multe corporații vor să prindă o felie din tortul procesoarelor AI.

ARM își face o divizie de procesoare AI

Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Divizie de procesoare AI

ARM va face o incursiune în dezvoltarea cipurilor de inteligență artificială, încercând să lanseze primele produse anul viitor, scrie Nikkei. Mișcarea face parte din eforturile a transforma grupul într-o putere AI, pentru care au pregătit investiții de 10 trilioane de yeni (64 de miliarde de dolari).

Arm, cu sediul în Marea Britanie, va înființa o divizie de cipuri AI, cu scopul de a construi un prototip până în primăvara anului 2025. Producția în masă, care va fi gestionată de producătorii contractuali, este de așteptat să înceapă în toamna acelui an.

Arm furnizează deja modele de circuite numite arhitectură Nvidia și altor dezvoltatori de cipuri. Compania deține o cotă de peste 90% în arhitectura pentru procesoarele utilizate în smartphone-uri.

Arm, în care SoftBank deține un pachet de 90%, va suporta costurile inițiale de dezvoltare. Odată ce un sistem de producție în masă este stabilit, afacerea cu cipuri AI ar putea fi separată și plasată sub SoftBank. Negociază deja cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. și alții cu privire la producție, în căutarea să asigure capacitatea de producție.

Succesul Nvidia pe zona AI

Nicio altă firmă nu a beneficiat de boom-ul inteligenței artificiale (AI) la fel de mult ca Nvidia, scrie The Economist. Din ianuarie 2023, prețul acțiunilor producătorului de cipuri a crescut cu aproape 450%.

Cu valoarea totală a acțiunilor sale se apropie de 2.000 de miliarde de dolari, Nvidia este acum a treia cea mai valoroasă firmă din America, după Microsoft și Apple. Veniturile sale pentru cel mai recent trimestru au fost de 22 de miliarde de dolari, în creștere față de 6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea analiștilor se așteaptă ca Nvidia, care controlează mai mult de 95% din piața de cipuri IA specializate, va continua să crească într-un ritm vertiginos în viitorul apropiat. Ce face cipurile sale atât de speciale?

Cipurile AI ale Nvidia, cunoscute și sub numele de unități de procesor grafic (GPU) sau „acceleratoare grafice”, au fost proiectate inițial pentru jocuri video. Ele folosesc procesarea paralelă, împărțind fiecare calcul în bucăți mai mici, apoi distribuindu-le între mai multe nuclee din cip. Aceasta înseamnă că un GPU poate rula calcule mult mai repede decât ar face-o dacă ar îndeplini sarcinile secvențial.

Această abordare este ideală pentru jocuri: grafica reală necesită nenumărați pixeli pentru a fi randați simultan pe ecran. Cipurile de înaltă performanță ale Nvidia reprezintă acum patru cincimi din GPU pentru jocuri.

Din fericire pentru Nvidia, cipurile sale și-au găsit utilizări mult mai largi: minerit de criptomonede, mașini cu conducere autonomă și, cel mai important, antrenament de modele IA. Algoritmii de învățare automată, care stau la baza IA, folosesc o ramură a deep learning numită rețele neuronale artificiale. În aceste rețele, calculatoarele extrag reguli și modele din seturi de date masive. Antrenarea unei rețele implică calcule la scară largă, dar deoarece sarcinile pot fi împărțite în bucăți mai mici, procesarea paralelă este o modalitate ideală de a accelera lucrurile.

Problema este că acum, noi jucători din industrie au descoperit această piață nouă. Iar competiția cu siguranță se va intensifica.