Apple a anunțat că lucrează la propriul accelerator grafic și nu va mai folosi produsele PowerVR de la Imagination. Compania câștiga cam 50% din venituri din contractul cu Apple, așa că valoarea acțiunilor sale s-a prăbușit la Bursă.

Credit foto: © Madmaxer | Dreamstime.com – GPU

Apple folosea GPU PowerVr și la iPhone, dar și la iPad sau Apple Watch. Apple va renunța la produsele companiei britanice Imagination în următoarele 15 pînă la 24 de luni, conform unui anunț oficial.

Apple deținea și aproximativ 8% din acțiunile Imagination, cu toate astea, s-au decis să meargă pe propriul design. Compania are mare succes cu procesorul realizat sub propriul design, care nu este egalat la performanțe nici acum, la șase luni după lansarea oficială de niciun rival. Terminalele cu Android reușesc abia după un an de zile să egaleze Apple la performanța hardware, iar atunci compania lansează următoarea generație de procesor. Acum pregătesc Apple A11, care va fi procesorul de pe iPhone 7S și 8, dar și de pe iPad.

Imagination spune că Apple nu ar putea realiza propriile produse fără a încălca patentele deținute de companie și a spus că este posibil să înceapă un proces în acest sens. S-au făcut mai multe cereri în acest sens, iar acum se așteaptă răspunsul Apple. Este posibil însă ca inginerii Apple să fi găsit îmbunătățiri interesante pentru GPU, iar apoi să lucreze la alternative pentru tehnologiile patentate de rivali, așa încât să aibă produsul gata în 15-24 de luni.

Indiferent dacă Apple vor plăti taxă pentru drepturi de autor sau nu, Imagination este posibil să nu-și mai revină, iar ceilalți clienți să abandoneze și ei. Apple nu plătea foarte mult pentru tehnologia grafică PowerVR, conform analiștilor vorbim de 60,7 milioane de lire sterline pe an, o sumă infimă pentru Apple. Suma pentru anul curent este estimată la circa 65 de milioane de lire sterline. Problemele vor începe însă peste doi ani.