După ce s-a confirmat că Nvidia cumpără ARM, unul dintre rivalii companiei, SiFive, caută soluții pentru expansiune. Compania realizează procesoarele RISC-V, considerate de unii ca viitorul industriei X86, dar pe care SiFive vrea să le prezinte ca alternativă la ARM.
RISK-V oferă o alternativă open source și ar putea fi printre altele folosite la terminale smarphone. Informația este mai ales utilă în contextul situației Huawei, rămas deocamdată fără procesoare pe baza tehnologie ARM din cauza sancțiunilor americane.
Pentru a profita de situație și a-și crește afacerile, SiFive a angajat acum un fost oficial Qualcomm, Patrick Little. El a fost senior VP, iar acum va deveni CEO al noii companii, pentru a încerca să facă mai cunoscută oferta companiei și produsele realizate cu procesoare RISK-V.
În primul său interviu pe poziția de CEO, Patrick Little a declarat că noile arhitecturi se mută de la ideea unui procesor puternic la conceptul de a avea procesoare specializate pentru fiecare funcție care să optimizeze întreaga funcționare. De asemenea, vorbim de o soluție Open Source, opusă ideii de ecosistem închis și care este accesibilă în mod gratuit. A fost dezvoltată în universități. Tot mai multe companii de astăzi adoptă soluții open-source datorită riscurilor implicate soluțiile proprietare (și a costurilor, evident). Plaforme hardware Open Source nu prea există însă sau sunt mult mai puțin cunoscute. Iar Open Source vine cu nevoia continuă de a forma specialiști și de a pune mare focus pe securitatea produselor.
Stați liniștiți, liderii industriei nu sunt departe, și Intel și Qualcomm au investit deja în SiFive. Sumele încasate de ei depășesc 190 milioane de dolari pînă la ora actuală. Patrick Little a ajutat Qualcomm (care folosește arhitectura ARM), să se extindă pe zona de componente auto pe măsură ce tot mai multe mașini folosesc soluții AI.
SiFive a anunțat recent și un parteneriat cu Barcelona Supercomputing Center pentru a crea un API necesar utilizării procesoarelor în sistemele de high-performance computing.
Apropo de contextul internațional, ARM a decis anul trecut că fiind companie britanică nu trebuie să obțină licențierea SUA pentru a vinde tehnologie către Huawei. Decizia de preluare de către Nvidia va schimba situația ridicând încă o problemă majoră pentru compania chineză, care va căuta orice alternativă disponibilă. Iar în cazul Andoid a ales una Open Source.