Comisia europeană a amendat Qualcomm cu 997 milioane de euro pentru decizia de a plăti Apple pentru nu utiliza modem-uri (3G/4 LTE) de la competitori. Companiile americane au un acord din 2011, iar telefoanele iPhone nu au utilizat niciodată modem-uri de la Intel sau alți producători.

Comisia Europeană spune că Qualcomm a plătit miliarde de dolari către Apple ca să nu folosească nicio altă tehnologie, indiferent cât de bună ar fi fost. Acest lucru încalcă regulile liberei concurențe din Europa, consideră oficialii de la Bruxelles. Discuții de gen au mai fost, dar în general europenii au aplicat amenzi companiilor americane pentru abuz de poziție dominantă și nu pentru astfel de contracte de colaborare.

Qualcomm a obținut acest contract în 2011, documentul prevede ca terminalele iPhone și iPad să folosească doar componente Qualcomm, dar la nivel de procesor Apple folosește propriul design. Așa că modem-ul 4G LTE este de la Qualcomm, iar Apple nu a luat în calcul dispozitive similare de la alți producători. Contractul a fost reînnoit în 2013 și 2016, fără alte modificări. Asta înseamnă că în ultimii cinci ani, alte companii, precum Intel, au fost împiedicate să concureze liber pe piață.

Amenda Comisiei Europene vine într-un moment dificil pentru Qualcomm. Compania a primit o ofertă de achiziție de la competitorul Broadcom, care a oferit 105 miliarde de dolari pentru compania americană. Deocamdată conducerea Qualcomm vrea să împiedice prin orice metodă această achiziție, dar cei de la Broadcom nu se lasă. Mai mult, Qualcomm a acționat în instanță Apple pentru nerespectarea contractelor.

Deocamdată Apple nu a oferit dovezile cerute de anchetatori în acest caz și compania americană este amendată pentru asta. De asemenea, Apple și Qualcomm au o dispută proprie, conform contractelor, Apple ar fi trebuit să plătească pentru patentele Qualcomm utilizate, dar compania americană nu a livrat banii. Sunt procese deschise în SUA, Marea Britanie și China.

Anchetatorii europeni spun că Apple ar fi trecut la modemurile LTE Intel de mai mult timp, dar nu a făcut-o din cauza acestui contract cu Qualcomm. Oficialii de la Bruxelles spun că vor să dea un avertisment dur și altor companii care ar putea avea astfel de înțelegeri. Mai mult, Comisia Europeană, care are probleme cu Apple din cauza taxelor neplătite, a anunțat că Apple nu a greșit cu nimic acceptând contractul cu Qualcomm și că vina în acest caz revine doar companiei furnizoare de chip-uri.