Multe companii folosesc aplicații de tip spyware dezvoltate pentru urmărirea angajaților, dar după o decizie în Justiție din Germania și o nouă decizie a CEDO, acest lucru pare să devină ilegal în Europa.

Credit foto: © Paulus Rusyanto | Dreamstime

Companiile cred sincer că angajații le aparțin la fel de mult ca și computerele pe care aceștia lucrează, așa că urmărirea online a activităților acestora pare să fie ceva obișnuit. Unele companii informează deschis angajații că sunt sub supraveghere, altele ascund acest lucru. Firmele speră că astfel vor descoperi angajații care nu lucrează, care lucrează în interes propriu sau care pur și simplu fură idei și le vând altor rivali. De fapt, accesarea emailului personal este ilegală. Să vă dau câteva exemple.

Povestea din Germania: omul era angajat ca webdesigner și a fost avertizat de la început că tot traficul este monitorizat și că nu are voie să folosească computerul pentru activități personale. Deci compania părea că are dreptate. El a fost prins că lucra la alt proiect, a fost chemat la șef și concediat imediat. În apărarea sa, angajatul nostru a spus că a lucrat sub 10 minute pe zi, în pauză, la acel proiect, pentru o firmă a tatălui său. Dar, contra-atacul a venit de la avocați, care au susținut că urmărirea continuă încalcă dreptul la intimitate. Curtea germană a stabilit că dovezile au fost obținute de firmă ilegal și că faptul că angajatul a recunoscut că lucra în pauze ar fi trebuit să fie penalizat altfel, nu prin concediere.

Decizia CEDO privind România: Românul nostru folosea Yahoo Messenger să vobească cu fratele său și cu iubita sa, pe lângă faptul că folosea Messenger pentru a ține legătura cu clienții firmei. Deci își făcea și treaba, dar vorbea și în interes personal. A fost spionat și apoi concediat pe acest motiv. Justiția din România nu i-a dat dreptate. El a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care i-a făcut dreptate și a condamat statul român. Decizia de astăzi este obligatorie pentru toate cele 47 de state care au semnat Convenția pentru Drepturile Omului.

În ambele cazuri angajații fuseseră informați că „asta este practica” la companie. Sunt convins că majoritatea firmelor vor continua practica, pentru că lor li se pare normală. Doar că acum există avocați care vă pot ajuta să câștigați cazuri. Nu e clar dacă au primit și despăgubiri cei doi.