Pe lângă problemele cauzate participanților la Mobile World Congress 2020, asociația GSM care organizează evenimentul refuză să returneze banii expozanților care aveau standuri și conferințe la târg. Ei nu au oferit serviciile stipulate în contract, dar susțin că este un caz de forță majoră. Apoi, au o asigurare, dar ea era valabilă doar dacă vreo autoritate stabilea că este un risc de sănătate. Dar autoritățile din Barcelona și cele spaniole în general au spus că nu există niciun risc de sănătate.

mwc 2015 barcelona

Eu personal am rămas fără banii de avion, Blue Air nu returnează nimic la cazuri de genul ăsta. Și am făcut și greșeala ca zilele trecute să adaug prioritate – aveam nevoie de extra-bagaj – iar acum nu se mai pot returna banii. La Airbnb am avut opțiunea de retur, dar fiind foarte aproape de ziua călătoriei, tot am pierdut ceva taxă de servicii. Foarte multe branduri și agenții plătiseră transport și cazare pentru zeci de ziariști care mergeau la eveniment. Evident, alți bani pierduți degeaba.

Dar mi se pare și mai groaznic pentru expozanți. Adică ei plăteau sume de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro pentru spațiile de stand, pe lângă cazare și transport pentru angajați. Unii luau aceste servicii an de an, deci le-au achitat de mult. Iar acum nu se pot returna banii. Mi se pare foarte aiurea.

ads

Unele companii, precum Huawei sau Samsung, LG, Sony, aveau și reclame prin expoziție, bannere și alte formate, care de asemenea au fost mai mult ca sigur plătite deja. Pe lângă toate astea, există oameni care plătesc intrarea la MWC, toți cei care nu sunt ziariști sau bloggeri, iar intrarea era cam 600 de euro, ultima oară când am verificat.

Întrebarea mea este, ce face organizația non-profit GSMA, cu fondurile pe care le-a încasat? De ce nu le poate rambursa? Sigur, ei vor avea costuri de asemenea, cu spațiul administrat, curent și celelate. Dar nu poți pleca așa cu banii partenerilor.

Mă întreb dacă anul viitor va mai participa atâta lume la Mobile World Congress. Chiar încep să mă îndoiesc că va mai fi cazul.