Lansarea iPhone SE s-a dovedit un succes comercial pentru Apple, dar cifrele bune au redus vânzările iPhone 6S și au scăzut media încasărilor companiei pe trimestrul doi din 2016.

iphonesearray-800x620-compressor

iPhone SE aduce dotările hardware ale unui 6S în corpul compact al unui iPhone 5. De asemenea, este mai ieftin decât modelul de top, acoperind o zonă de preț 200-500 de euro pe care fanii Apple nu aveau alternative. Puteau cumpăra telefoane mai vechi, dar unii preferau terminalele Android noi, disponibile în diverse configurații la acest nivel de preț. Acum, vânzările iPhone SE sunt estimate la milioane de unități – Apple nu spune exact.

Cifrele exacte sunt așa: pe trimestrul 2 din 2016 (aprilie – iunie), Apple a vândut 40.9 milioane de terminale smartphone, sub nivelul de anul trecut (47.5 milioane). De asemenea, media încasărilor a coborât de la 660 de dolari per terminal la 595 dolari per terminal, deci tot mai mulți clienți Apple aleg iPhone SE.

iPhone SE a ajutat Apple să depășească estimările analiștilor financiari privind numărul de unități vândute. Dar, în același timp, creează probleme legate de veniturile companiei. Tim Cook a declarat că iPhone SE va ajuta compania să păstreze fanii modelului de 4 inch și să câștige noi clienți. Directorul financiar, Luca Maestri, a declarat că s-au înregistrat tot mai mulți clienți noi în ecosistemul Apple, ceea ce este un suflu nou. „În trimestrul al doilea s-au adăugat în sistem milioane de noi clienți”, a precizat el.

Cercetările realizate de firme independente arată că 33% din utilizatorii iPhone SE sunt cei care aveau modele iPhone mai vechi și au dorit actualizarea fără alte schimbări. Restul sunt utilizatori noi, care acum au primul iPhone.

Desigur, cei care aleg un smartphone ieftin vor fi mai puțin dispuși să cumpere și servicii de la Apple, precum muzică sau aplicații din iTunes sau servicii suplimentare cum ar fi stocarea extinsă în iCloud. Dar ei speră că dintre milioanele de clienți noi măcar o parte vor deveni și consumatori-plătitori.