Naspers, compania sud-americană care deține OLX.ro (fostul Mercador) și compania norvegiană Schibsted, care deține Tocmai.ro, au semnat un parteneriat prin care își unesc forțele pentru a crește afacerile. Acest acord special nu vizează piața din România, deocamdată își unesc forțele în Brazilia, Indonezia, Tailanda și Bangladesh. Probabil piețe mari, unde pot crește rapid, conform Reuters.

© Aiksing | Dreamstime.com - Contact Us And Job Hunting Photo
© Aiksing | Dreamstime.com – Contact Us And Job Hunting Photo

Acordul de colaborare include alte două companii, Singapore Press Holdings și Telenor din Norvegia.

Naspers era un publisher de ziare în perioada Apartheid din Africa de Sud, care a devenit o mega-corporație în lumea internetului. Naspers deține printre altele eMAG , Allegro Group (Autovit, PayU, Compari.ro), Fashion Days.

O comparație interesantă între Naspers și Schibsted găsiți aici.

Schibsted și Telenor au un joint-venture prin care dezvoltă afaceri de acest gen, SNT. În Brazilia și Bangladesh, SNT și Naspers vor fuziona site-urile și vor împărți egal veniturile, dacă am înțeles eu corect. În Indonezia, SNT are un joint-venture cu Singapore Press, botezat 701Search, iar acesta va deține 36% din acțiunile noii companii, retul de 64% fiind la Naspers.

În fine, în Tailanda, 701 Search va avea 56% din acțiuni, iar Naspers doar 44%.

Valoarea tranzacției nu este publică pentru că de fapt au cam făcut schimb de acțiuni, fiind dificil de evaluat atât valoarea reală a site-urilor de anunțuri, cât și părțile deținute de fiecare companie.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!