Am povestit ieri cu Péter Barta, CEO al FPP și co-fondator VentureConnect, despre antreprenoriat, afaceri și nevoia de training, educație și cultură a managementului pe care o au tinerii cu idei din România. Péter pregătește acum un eveniment internațional pentru antreprenori, un curs de negociere pentru manageri cu profesor de la Harvard.

Peter Barta, FPP
Peter Barta, FPP

Îmi permit să subliniez câteva idei importante pe care le-am extras de la Péter Barta:

– antreprenorii nu au nevoie doar de finanțare – ci și de educație. Pentru a putea utiliza la maxim banii pe care i-ar primi ca finanțare. Pentru a învăța despre responsabilitate și etică în afaceri.

– nu trebuie să faci un start-up doar pentru că există bani în piață. În lipsa unei idei care poate fi monetizată, nu vei obține finanțare. Care este planul de afaceri pentru proiectul tău?

ads

– Acceptă feedback-ul oamenilor cu experiență. Mulți dintre tinerii antreprenori români refuză orice feedback privind ideile și planurile lor, apreciind că „știu ei mai bine”.

– Negocierea. Majoritatea antreprenorilor acceptă finanțarea în condițiile fondurilor sau investitorilor, fără să pună niciunfel de condiții care le-ar ușura situația pe viitor.

Pentru a învăța „arta” negocierii, găsiți aici broșura evenimentului, la care vă încurajez să vă înscrieți.

 

Nu este un program ieftin, accesibil tuturor. Dar este unul dintre programele care își arată imediat valoarea adăugată.

spune Péter Barta.

Cursul de negociere este ținut de Péter Coles, profesor la Harvard Business School și om cu experiență în antreprenoriat. În cadrul cursului, Péter Coles va explica cele mai noi teorii şi descoperiri din domenii precum afaceri, psihologie şi economie, pentru a le oferi participanţilor o perspectivă complexă asupra cadrului în care au loc negocierile.

Altă idee interesantă de discuție a fost legată de eșec. Antreprenorii și investitorii români se tem să vorbească despre eșec de parcă ar fi superstițioși. Totuși, ar fi utile exemple de proiecte aparent bune care au eșuat, ar fi interesant de explicat care sunt mecanismele care au dus la eșec și cum poți preveni asta.