Pe trimestrul al doilea din 2015 s-au vândut 337 de milioane de terminale smartphone la nivel mondial, o creștere de 11% comparat cu aceeași perioadă din anul anterior. Samsung domină clasamentul producătorilor, dar pierde teren, iar Apple ocupă locul doi și a crescut binișor. Dar restul clasamentului este ocupat de producătorii chinezi, Huawei  având cea mai puternică creștere.

xiaomi redmi

Clasamentul pentru trimestrul al doilea din 2015 este realizat de IDC.

Cea mai importantă schimbare o reprezintă ieșirea din top a LG, iar Lenovo plus Motorola urcă în clasament. Chiar dacă Huawei se apropie de liderii industriei, Xiaomi vine foarte tare din urmă, iar dacă am avea acces la următoarele cinci poziții din clasament probabil sunt și acolo informații surprinzătoare.

Declinul Samsung este marginal, nu vă închipuiți că o ia pe urmele Nokia, cum comenta cineva. Samsung a vândut 73 de milioane de terminale smarphone, cu 1 milion sub cifrele de anul anterior, dar o cotă de 21.7% per-total fiind cel mai mare producător la nivel mondial. Apple a crescut binișor, au vândut 47,5 milioane de terminale, cu mult peste cifrele de anul trecut, o creștere de 35% și rămâne singurul producător doar cu telefoane scumpe și fără modele dual-SIM. Rămâne de văzut ce noutăți vor fi la iPhone 6S și dacă acestea sunt suficiente pentru a genera un nou val de vânzări record. Dacă Samsung a pierdut 3,1% din cota de piață deținută, Apple a câștiga 2,4 procente. Așa cum se discuta încă dinainte de lansarea iPhone 5C, un telefon ieftin Apple ar fi un succes instant. Dar americanii nu au deocamdată niciun motiv să scadă prețurile. Din contră…

Huawei a avut o creștere de 48% ceea ce înseamnă că modelele sale tot mai bune se vând foarte bine. Echilibrate ca preț, calitate bună, fără pretenții, terminalele Huawei sunt o alternativă tot mai des căutată. Huawei a vândut aproape 30 de milioane de terminale smartphone în trimestrul al doilea, este la distanță de ceilalți competitori.

Xiaomi urcă pe locul patru mondial, cu 18 milioane de terminale vândute, dar are o creștere de 29%, iar lipsa unei prezențe reale la nivel internațional încă mai ține pe loc compania chineză. Lenovo și Motorola împreună au vândut 16,2 milioane de terminale și au detronat LG.

Restul producătorilor luați la un loc au vândut 150 de milioane de terminale, adică 45% din piață, cu o creștere de 7%, sub media pieței.