Consiliul de administrație HP a anunțat că se încheie separarea companiei în două entități: Hewlett Packard Enterprise și HP Inc, conform Reuters. Separarea va fi terminată pe 1 noiembrie – conform oficialilor – iar cele două entități vor fi listate separat pe bursă.hp

Sunt curios dacă decizia de separare va fi urmată de vânzarea vreuneia dintre divizii. Pînă acum IBM a reușit să-și dezvolte compania în continuare prin vânzarea unor divizii. HP și Dell sunt în continuare afectate atât de problemele de management din trecut cât și de lipsa unei adaptări la tendițele pieței, care s-a mutat rapid spre smartphone și tablete, lăsând PC-urile oarecum într-un con de umbră.

HP a trecut prin mai multe achiziții gigantice pe care nu le-a consumat definitiv și nici nu au adus beneficii clare pentru business. De asemenea, zona de servicii unde ar fi putut câștiga teren a fost într-un continuu con de umbră în ultimii ani.

Dacă IBM a reușit să vândă divizia de PC-uri către Lenovo, iar apoi a vândut și o parte din afacerile cu servere către compania chineză, HP nu prea ar găsi acum cumpărător. Pentru că din numărul unu mondial cum era acum câțiva ani probabil cota actuală este mult mai mică. Sau ar găsi un cumpărător care ar plăti foarte puțin pentru zona de PC-uri și imprimante, din motivele menționate mai sus.

ads

Focusul HP se va muta spre zona business, spre servicii și soluții dedicate, o zonă spre care a mers IBM acum zece ani și care a permis și celor de la Dell să treacă peste perioada cu probleme. Practic, companiilor nu le mai pasă ce hardware le furnizezi atâta timp cât totul merge bine. Desigur, HP are niște atuuri și pe zona de servere.