În ultimii ani s-a înregistrat o creștere masivă a utilizării serviciilor de date mobile accesate prin intermediul smartphone-urilor și al tabletelor. Rețelele mobile au schimbat modul în care oamenii se conectează și lucrează, fapt care are un impact economic major.

ID 132702241 © Djvstock | Dreamstime.com

În cei 35 de ani de utilizare a telefonului mobil, mediul de afaceri a fost unul dintre principalii beneficiari ai acestui progres, ajungând de la simplă comunicare, la încheierea unor tranzacții online, în doar câteva secunde. O serie de studii au realizat o strânsă legătură între penetrarea tot mai puternică pe piață a telefoanelor mobile inteligențe și creșterea economică.

Evoluția smartphone-ului a făcut că echipamentele de comunicații care au fost concepute pentru uz comercial să se transforme rapid în dispozitive din ce în ce mai mici. BlackBerry a fost telefonul gândit pentru directorii ocupați, iar apoi, în 2007, Apple a introdus primul iPhone. Aceste telefoane și numeroasele aplicații care au urmat au schimbat modul în care comunicăm, facem afaceri, ne distrăm, interacționăm cu ceilalți și inclusiv modul în care învățam. Smartphone-urile oferă o mai bună comunicare, sporesc incluziunea socială, cresc activitatea economică și productivitatea în sectoare precum agricultura, sănătatea, educație și finanțe. Pe măsură ce tehnologia avansează, serviciile mobile influențează dezvoltarea economică, prin furnizarea de servicii de date 4G și, în curând, 5G, accesate în principal prin intermediul telefoanelor inteligențe.

Tehnologia a fost mult timp un motor al dezvoltării economice în întreagă lume, însă abia în ultimii 5-6 ani tehnologia mobilă-și în special smartphone-urile, telefoanele inteligențe-au fost factori economici importanți.

Unul dintre cele mai clare indicii că smartphone-urile fac parte integrantă din economia globală este faptul că atât de multe persoane le dețin în acest moment. Numărul utilizatorilor de telefoane mobile în 2018 era de 5,135 miliarde, în creștere cu 4% față de anul precedent.

Adoptarea rapidă a tehnologiei, în special datorită prețurilor în continuă scădere, reprezintă motivul mării schimbări pe care piață de telefonie mobilă a făcut-o economiei mondiale.

Unul dintre rezultatele cele mai vizibile ale utilizării smartphone-urilor este creșterea fulminantă a comerțului online. Numai în 2017, cheltuielile anuale totale au atins aproape 1,5 trilioane de dolari, valoarea totală a pieței de comerț electronic pentru bunuri de consum crescând cu 16%.

În prezent, mării producători de telefoane pun accent pe smartphone-uri de top în luptă pentru supremație pe piață. Conexiunile de înaltă performanță sunt cele care vor genera în continuare succes și, totodată, profit. Telefoanele mobile au devenit bunuri de larg consum. În primele șase luni ale anului 2018, piață de smartphone-uri din România a înregistrat cel mai mare avans din ultimii trei ani, pe fondul achiziției de terminale mai performanțe, la un preț mai mare. Din punct de vedere valoric, piață a urcat în prima jumătate a anului cu aproximativ 40% față de aceeași perioadă a lui 2017, potrivit datelor unei companii de telefonie mobilă.

Tendința este vizibilă și la nivel global. Anul trecut, numărul telefoanelor inteligențe vândute în întreagă lume a fost în jur de 1,54 miliarde de terminale, în timp ce în 2016, numărul de smartphone-uri vândute a fost de aproximativ 1,5 miliarde de unități. Până în 2020, este de așteptat că 37% din populația Globului să dețină un smartphone, comparativ cu 30%, în 2018.

Dincolo de schimbarea comportamentelor utilizatorilor, creșterea pieței de smartphone-uri a fost determinată și de lansarea mai multor modele de telefoane inteligențe pe segmentele middle și high, mutând astfel și atenția consumatorilor către aceste categorii de smartphone-uri.

Smartphone-urile au devenit, așadar, produse de bază. Dincolo de comunicarea facilitată de aceste dispozitive mobile, oamenii din ziua de azi fac o mulțime de lucruri prin intermediul telefoanelor inteligențe: comandă produse online, fac rezervări online, inclusiv tranzacții bancare sau tranzacții pe bursă.