Inaugurez anul acesta o nouă rubrică, Start Up, care va conține povești de succes, idei de afaceri, sfaturi de la antreprenori și informații de la finanțatori și evenimente de profil. Am tot scris pe acest subiect și puteți vedea că și arhiva este consistentă. Doar că nu erau reunite toate articolele sub o categorie comună.

Poza legată de roboții software este de aici, un alt furnizor de servicii de gen.

Știrea săptămânii trecute, pe care aproape am ratat-o, este legată de compania locală UiPath. Așa cum scriam atunci, este un start-up autohton care a primit prima oară o finanțare de 30 de milioane de dolari pentru expansiune. UiPath face roboți software (aplicații inteligente – Robotic Process Automation, RPA) care ajută companiile să automatizeze procesele care se repetă relativ identic. De exemplu depunerea cererii pentru daune în cazul asigurărilor sau procedura de angajare pentru noii recruți sau alte procese back-office. UiPath are 150 de parteneri printre care Deloitte și CapGemini, dar și peste 200 de clienți din banking, finanțe, asigurări și alte sectoare, inclusiv producție industrială, printre care Lufthansa, Telenor sau Generali.

Acum, UiPath a primit finanțare de 120 de milioane de dolari, la o evaluare de 1 miliard de dolari. Asta transformă compania într-un adevărat Unicorn (start-up-uri tech care au atins evaluarea de 1 miliard rapid). Țineți cont că la prima finanțare, în aprilie 2017 erau evaluați la 109 milioane de dolari.

Oamenii puteau vinde firma și se puteau pensiona, ducând o viață mai mult decât liniștită pînă la adânci bătrâneți. Dar, au preferat în schimb să dezvolte afacerea, să caute soluții noi, să dezvolte roboți noi, să caute noi clienți. Așa că în mai puțin de 1 an și-au crescut de 10 ori evaluarea. Iar companii serioase precum Bitdefender încearcă de ani de ani de zile – și poate ar merita mult mai mult să atingă această evaluare – dar ritmul de creștere nu a fost suficient de mare, ceea ce a limitat posibilitatea unei evaluări de același nivel. Nu că 600 de milioane de euro ar fi rău, era doar un exemplu privind magnitudinea afacerii.

Evident, UiPath are sediul acum la New York și se vor concetra mult pe piața din US. Ca multe alte companii de succes care au pornit de la noi, dar s-au extins global. RPA, robot process automation, este o piață care va crește global pînă la 8,75 miliarde de dolari pe an în 2024. Ca orice piață nouă este încă deschisă și noii jucători pot avea succes rapid. Singura problemă este să oferi aplicațiile sigure și stabile, fără bug-uri sau vulnerabilități.

UiPath a integrat în sistemul lor Inteligența Artificială, computer vision, machine learning și NLP – natural language processing – ceea ce permite automatizarea multor procese birocratice precum completarea de formulare și depunerea de declarații. Perfect pentru bănci, pentru asigurări și alte domenii unde trebuie îmbunătățite activitățile.