Vodafone ar vrea să cumpereLiberty Global, concernul deținut de omul de afaceri John Malone, mai precis preluarea operațiunilor UPC din Europa  pentru a crea un operator telecom integrat evaluat la 130 de miliarde de dolari. Deși este singura șansă pentru Vodafone pentru a concura cu grupul Deutsche Telekom, analiștii industriei nu văd cu ochi buni această combinație.

voda

Discuția nu este nouă, eu urmăresc dezbaterea din septembrie. Ăsta este trendul industriei telecom, cel puțin în Europa. Consumatorul vrea un singur furnizor de internet, date fixe, televiziune, dar și voce și date mobile. Deutsche Telekom este cel mai bine poziționat din acest punct de vedere, iar Orange s-a străduit să lanseze și televiziune și oferte “fixe”  pe baza rețelei 4G, ca să contracareze acest trend. Vodafone s-a izolat în ultimii ani rămânând singurul operator fără ofertă TV.

Acum doi ani, Vodafone a anunțat că este interesat de operatori mari de cablu pentru a începe integrarea ofertelor. În 2013 au vândut operațiunile din US (Verizon Wireless) și au adunat bani pentru achiții. Apoi au cumpărat în Germania și Spania, dar ritmul de achiziții era slab, iar singurul mare jucător prezent pe piețele cheie europene este UPC.

Eu personal sunt convins că preluarea RCS RDS de către Vodafone a fost un plan real. Însă se mai zvonește că va fi preluat, unii susțin că anunțul va fi făcut în 2015 (ceea ce ar fi o veste excelentă pentru cei care au renunțat la abonamentele Vodafone pentru a se muta la RCS la recentele oferte… ).

Preluarea UPC ar avea sens, din punct de vedere business și din punct de vedere al dezvoltărilor ulterioare. Dar sunt și multe, multe probleme de legislație, de reglementare și așa mai departe. Conform Bloomberg, nu există negocieri între cele două grupuri, dar Vodafone analizează intern această opțiune.

Tocmai a ieșit la iveală zilele astea că BT, fostul monopol fix din UK, ar vrea să preia de la Orange și Deutsche Telekom divizia mobilă din Marea Britanie, Everything Everywhere. Acest lucru ar crea un competitor puternic pentru Vodafone chiar pe piața lor “de bază”. Industria telecom rămâne astfel una din cele mai dinamice și mai concurențiale din Europa. Și aștept să vedem tranzacții interesante de aici încolo.