Fraudele cu numere scurte de SMS și suprataxă continuă, avertizează ANCOM. Instituția care supraveghează industria telecom spune că operatorii și firmele care oferă astfel de servicii trebuie să informeze exact clienții, altfel riscă sancțiuni.

dreamstime_s_44870689

Credit foto: © Kianlin | Dreamstime.com – SMS sending

Prin transmiterea unor mesaje SMS/MMS către numere scurte de 3-5 cifre, utilizatorii solicită sau se abonează la servicii premium, precum concursuri, jocuri, horoscop sau anumite aplicații pentru care sunt taxați suplimentar. La începutul acestei luni, ANCOM a sancționat o astfel de practică a unui operator de telefonie mobilă.

ads

Utilizatorii trebuie să primească informații clare despre tariful aplicabil și modalitatea de tarifare a mesajelor SMS/MMS către numere scurte de fiecare dată când le este comunicat numărul național scurt intern ori codul scurt aferent serviciului cu valoare adăugată. Să știe despre tariful aplicat, dacă este mai mare decât cel practicat în rețea și dacă SMS/MMS-urile sunt incluse în abonamente/extraopțiuni, despre serviciul oferit – confirmarea serviciului, perioada de furnizare, modalitatea de accesare a serviciului, codul de acces la conținut. Dar trebuie să știe și despre eventuala existență a unui tarif pentru mesajele de informare transmise utilizatorilor – ale căror costuri nu vor depăși însă tarifele pentru SMS-urile/MMS-urile naționale asociate planului tarifar aplicat fiecărui utilizator.

De asemenea, detaliile privind consumul de servicii cu valoare adăugată (premium) oferite prin intermediul numerelor naționale scurte interne ori al codurilor scurte, inclusiv tariful aplicat pentru acestea, dacă este cazul, trebuie să se regăsească în factura detaliată emisă de furnizor la cererea abonatului.

Dacă serviciile sunt recurente (adică te taxează și luna următoare fără să mai întrebe), operatorii trebuie să informeze utilizatorii asupra faptului că taxarea ulterioară se va realiza fără a mai fi necesare alte acțiuni din partea utilizatorilor, dar și asupra frecvenței primirii mesajelor și asupra mecanismului de dezabonare.

Operatorul RCS & RDS a fost sancționat cu amendă contravențională de 10.000 lei pentru că nu și-a informat corect și complet abonații despre tarifele aplicabile pentru transmiterea de SMS-uri către numărul scurt intern 1872.

Dacă nu primiți informări și sunteți taxați aiurea, puteți face o sesizare către ANCOM, urmând pașii descriși aici.