Știm deja că tehnologia 5G promite “viteze de tip fibră optică” pe terminalele mobile. La noi, Orange a demonstrat deja viteze de 1Gbps fără 5G, iar Vodafone a dus testul la 1.35Gbps. Tehnolgoia 5G va oferi toate astea cu un timp de răspuns mult redus și fără latențe.

Credit foto: © Moophoto | Dreamstime.com – Qualcomm

În Europa, tehnologia 5G va trebui să fie gata pînă în 2020, conform directivelor europene. Iar la acest capitol sunt convins că România nu va avea întârzieri. Dovada că este foarte bună competiția, stimulează toți jucătorii să fie mai activi.

Dar tehnologia 5G tot are probleme. Nu există standarde comune, marii producători de echipamente precum Qualcomm, Intel, Huawei, ZTE sau Cisco, Nokia sau Ericsson, toți au soluții 5G, dar nu toate echipamentele merg la fel. Vom vedea iar dispozitive care merg pe o rețea, dar nu merg pe alta. Operatori care pun tehnologii compatibile și operatori care investesc în varianta mai ieftină, care le permite lor să ofere servicii mai ieftine, dar care nu merg pe toate telefoanele.

Altă problemă este legată de frecvențele necesare, Qualcomm folosește 3.500 MHz, care în US este încă folosită de posturi radio. La noi, frecvențele au fost cumpărate de operatorii mari, nu sunt sigur dacă Telekom are licență, dar Orange, Vodafone și RCS & RDS au sigur. Nu știm dacă tehlogia 5G va fi implementată și la noi pe 3.5 GHz sau pe alte benzi.

Zilele trecute, Qualcomm a dezvăluit modem-ul X20, primul pregătit pentru 5G, care oferă download de 1.200 Mbps, precum și upload de 150Gbps. Desigur, vitezele sunt teoretice și depinde de rețeaua 5G a operatorului, de acoperire, de distanța față de emițător și așa mai departe. Chiar și viteza de deplasare influențează viteza de download și upload.

Modem-ul Qualcomm X20 folosește tot tehnologia carrier aggregation, practic folosește toate benzile de frecvență disponibile pentru a atinge viteze mai mari de download sau upload. Tehnologia va intra în faza de testare. Știu sigur că Samsung are niște produse concurente, pe care le testează cu operatorii telecom care fac teste 5G. Probabil Huawei va fi alt mare competitor.