Oficialii RCS&RDS declară pentru computerblog.ro că arbitrul telecom avantajează Orange și Vodafone în deciziile recente privind licitația pentru spectrul telecom. Situația se complică, pentru că nici liderii industriei nu sunt tocmai mulțumiți de organizarea celui mai important eveniment din domeniul telefoniei mobile. Soarta industriei pe următorii 15 ani depide de autorități.

RCS RDS

Președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat ieri pentru ZF că: „condițiile licitației vor permite obținerea, de către unul sau ambii operatori Orange și Vodafone, a întregii cantități de spectru deținute în prezent”.

Poziția RCS & RDS față de declarația ANCOM este:

Considerăm că declarațiile ANCOM avatajeaza în mod evident companiile Orange și Vodafone. Nu trebuie să uităm, în primul rând, de unde a plecat întregul proces de licitație. Licențele Orange și Vodafone au expirat în 2011 și au fost prelungite de către ANCOM pentru încă 1 an. În mod normal, corect și transparent pentru industrie și competiție, spectrul aferent ar fi trebui licitat încă din anii 2010-2011, cel târziu, astfel încât în acest moment considerăm că acest proces este oricum întârziat excesiv, neținându-se cont de interesele utilizatorilor finali. Credem că interesul utilizatorilor finali este servit prin competiție pe piață, astfel încât să beneficieze de o ofertă de calitate, cât mai variată și cât mai accesibilă, în cât mai scurt timp.

ads

RCS & RDS spune că operatorii mari știau de acum 15 ani când expiră licențele și ce investiții erau necesare în continuare. Operatorii au eliberat spectru, atunci când au avut nevoie, în termen de câteva luni, spun oficialii RCS & RDS.

„Considerăm că ANCOM ar fi trebui să rezolve mai întâi și o obligație ce derivă dintr-o Directiva europeană: compania noastră este profund dezavantajată de faptul că nu dispunem de măsuri compensatorii, din cauza neaplicarii complete de către ANCOM a Directivei 2009/114/CE pentru utilizarea spectrului de 900 Mhz, nici până în momentul de față. Dezavantajul major al companiei noastre a fost demonstrat de un studiu comandat tot de către ANCOM și ale cărui rezultate au fost făcute publice”, spun oricialii RCS&RDS.