Un consorțiu american dedicat tehnologiei 6G a atras recent nume mari din industrie. Statele Unite are ca target să devină un jucător important în industria 6G. Între timp, cei de la Huawei care vorbesc din 2019 despre 6G, au prezentat pașii pentru trecerea la tehnologia 5.5G, intermediară și mai apropiată de noi acum.

Ce știm despre 6G

Consorțiul 6G a fost botezat Next G Alliance, iar organizatorul este Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS). Inițiativa a fost lansată luna trecută cu scopul de a face America (great again) un lider 6G. Din acest consorțiu fac parte acum Apple, Google și LG. Evident, rivalii Huawei s-au înscris deja, atât Ericsson, cât și Nokia sunt membri. Grupul ATIS are susținerea operatorilor telecom din Statele Unite și din Canada pentru a face 6G fără furnizori chinezi. Întrebarea pe care aș pune-o eu este: unde vor produce componentele hardware? Oare se mută în India, alte țări asiatice, sau vor fi cumpărate tot din China?

Dintre giganții americani s-au înscris și alte branduri mari: Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Intel, Keysight Technologies, Mavenir, MITRE, VMware, Charter Communications. Prima lor întâlnire va avea loc lunea viitoare, apoi vedem ce decizii vor lua. Planul este ca ei să treacă la treabă din 2021 pentru a lucra la tehnologii și standarde.

Huawei și 5.5G

Este logic că așa cum am avut tehnologie 4.5G, operatorii telecom vor lansa la un moment dat o versiune intermediară 5.5G.

În cadrul Huawei Mobile Broadband Forum 2020, oficialii companiei chineze au vorbit despre faptul că au instalat 800.000 de dispozitive 5G și că 110 rețele 5G sunt active acum în lume. Numărul de utilizatori 5G nu este foarte mare însă. Telefoanele ieftine cu 5G vor duce însă la o creștere rapidă a numărului de utilizatori în următorii ani. Huawei cred că tehnologia 5G va face parte din viața noastră în următorii peste 30 de ani.

Deocamdată nu există un standard clar pentru 5.5G, de aceea Huawei vrea să fie primul furnizor de echipamente telecom care vorbește despre asta. Oficialii Huawei au estimat că 6G va fi gata peste 8 ani, probabil vor fi instalări peste 10 ani. De aceea, industria telecom are nevoie și de ceva intermediar.

Deocamdată este nevoie de investiții pentru ca vitezele 5G să fie cele promise, iar 5.5G ar putea dubla aceste viteze. Dar rămâne de văzut cum.