Vodafone a lansat azi Supernet 4.5G, următorul pas în dezvoltarea tehnologiei mobile, un nivel intermediar pînă începe revoluția 5G. Chiar dacă nu am ajuns din motive obiective la acest eveniment, pot să vă scriu ideile principale.

Vodafone 4.5G

Sursa foto.

Teoretic, prin carrier aggregation (unificarea benzilor pe mai multe frecvențe, trei în cazul de față) și utiliznd 4×4 MIMO ( multiple-input / multiple-output), cu un dispozitiv compatibil poți atinge 800Mbps download fără fire.

Vodafone a început din 2017 să dea drumul rețelelor 4.5G în Europa, am văzut implementarea în UK, apoi Madrid, apoi la Vodafone Italia. Se pare că România este totuși printre primele țări din grup care trece la următorul nivel. Testul live a fost realizat cu Samsung Galaxy S8 și a atins 740Mbps, iar pe upload a fost 74Mbps.

Pe măsură ce consumul de date mobile este tot mai mare și consumul de video pe mobile crește de la an la an, calitatea acoperirii și lărgimea de bandă este tot mai importantă pentru utilizatorii de telefonie mobilă. Probabil 4.5G este un pas necesar în pregătirea pentru 5G. Deocamdată însă puțini utilizatori vor putea beneficia de această tehnologie pe terminalele lor.

Anul trecut, la începutul toamnei, Vodafone lansa Supernet 4G+, iar testele făcute atunci atingeau 1.3Gbps. Sunt cinci ani de la lansarea Vodafone 4G în România, de asemenea trei ani de la lansarea Supernet. Sunt curios dacă anul viitor vedem următoarea generație, 4.75G, iar în 2019 primele teste pentru 5G. Cred că se continuă natural acest traseu și probabil pînă în 2020 vom avea măcar proiecte-pilot cu tehnologie 5G.

Cred că mai utilă pentru utilizatorii finali va fi funcția de criptare a datelor. Odată cu Supernet, Vodafone lansase și o inițiativă de a securiza traficul de date cu ajutorul unui motor antivirus foarte puternic. Nu știu dacă securizarea mai este prezentă, nu am citit despre asta. Dar criptarea datelor ar putea fi benefică clienților, pentru ca datele online să nu fie interceptate.