Banda de frecvențe pentru telefonie DECT – telefonul fix cordless de acasă – va fi eliberată la nivel național. N-am idee care este planul din spate, dar știu că Atlas Telecom făcuseră la Oradea o rețea mobilă bazată pe DECT, cu alte cuvinte puteai iesi cu telefonul cordless din casă și să vorbești cu el pe stradă ca la mobil – cât te ține bateria și acoperirea. Habar n-am dacă rețeaua Atlas a pris sau dacă mai funcționează. Dar cred că ANCOM – instituția care supervizează industria telecom – asta ar vrea să facă, să crească concurența pe zona de telefonie mobilă.
Banda folosită de tehnolgia DECT (digital enhanced cordless telecommunications) este 1880-1900 MHz.
Odată cu adoptarea Documentului de poziţie, ANCOM demarează procesul de stabilire a opţiunilor operatorilor cu privire la zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care aceştia solicită noi drepturi de utilizare în banda DECT.
Astfel, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unei/unor reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe pot transmite ANCOM, până la data de 26 iunie 2014 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio.
În trei zile după acest termen, ANCOM va publica tabelul centralizator preliminar al opţiunilor exprimate de operatori, pe judeţe şi localităţi, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-şi modifica opţiunile iniţiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni după centralizarea preliminară a opţiunilor.
Odată încheiată această etapă, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.
ANCOM va acorda licenţe în banda DECT prin încredinţare directă în localităţile pentru care nu se depun mai multe solicitări, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă.
În acest moment, sunt în vigoare trei licenţe în această bandă, licenţe deţinute de Romtelecom pentru judeţele Galaţi, Tulcea, Ilfov şi Bucureşti.
Eu nu inteleg ce vor sa faca cu aceste telefoane mobilo-fixe, probabil ei cred ca vor domina piata cu astfel de telefoane. Si ca sa fie mobile trebuie sa investeasca serios in echipament, fara acoperire e inutil.
 
” să vorbești cu el pe stradă ca la mobil – cât te ține bateria și acoperirea” ….bateria ca bateria..da nici acoperirea nu’i grozava :)) .. asa ca mai bine vorbesti acasa decat sa iesi cu el pe strada..
Eu una chiar nu le vad rostul telefoanelor de genul ..
 
@alexandra
Asta si vor! tel fix sa devina mobil, dar problema e ca mobilele exista de ceva vreme..
 
Poate o sa faca si niste cabluri elastice ca sa putem lua si telefonul fix pe afara 🙂
 
Cineva sa le spuna ca sa inventat tel mobil… :))
 
Degeaba ..Astia vor sa reinventeze fixu’ :)))
 
@Petre
nu cred ca este un amestec potrivit un telefon si o coarda de bungee jumping 😀
 
@Cristian.. e ok :))) faci bungee jumping vorbim la telefon :)) ..senzatii tari :)))
 
vorbind la telefon ..am vrut sa zic :)))
 
Am citit de doua ori si comunicatul oficial de pe site-ul ANCOM si tot nu imi dau seama exact ce ar vrea sa faca pentru ca nu vad cum ar creste concurenta la telefonie mobila daca Romtelecom DECT version ar concura cu Romtelecom-ul (Cosmote-ul) GSM version.
Si avand in vedere modul in care evolueaza tehnologie mai degraba ar fi indicat sa faca ceva pe partea de date, decat pe voce. Ar fi foarte interesant un hotspot local care sa „bata” in tot orasul 🙂
Gratis sau la preturi locale.
 
@Daniel Mitran
Pe partea de date ar fi necesara o investitie destul de mare ca sa fie acoperire in tot orasul, fie el si mic tot e nevoie de echipament. Iar internet free ,chiar si cu pret mic, in tot orasul ramane un vis frumos, si chiar daca ar fi posibil, marii jucatori pe piata 4G ar sari ca arsi si nu numai ei..
 
Nu-mi dau seama reteaua aceasta DECT ce implica.
Pentru ca pe partea de wireless in 2.4GHz avem un exemplu foarte interesant: Digi-ul a ales sa impanzeasca Bucurestiul cu hospoturi ieftine, slabe dar multe. Din cate am vazut eu pana acum sunt cele mai ieftine TP-Link-uri cu doua antene.
Pana la investitia in echipamente de mare putere si acoperire, un prim pas asta: echipamente ieftine care sa iti acopere locurile de interes: metrou, piete, parcuri, muzee etc.
Dar stiu ca suntem departe. Tari mult mai civilizate ca noi abia in acest moment discuta despre asemenea proiecte, fara a avea o implementare clara (cu foarte mici exceptii pe ici colo)
 
@Daniel Mitran
Daca nu ma insel Digi are wi-fi in toata tara in orase. Acum 2 ani retelele erau libere, intra oricine avea dispozitiv cu wi-fi, in ultimul an l-au parolat si au acces la ele doar abonatii digi
 
Am auzit si eu ca s-au tot extins dar nu am vazut cu ochii mei decat in Bucuresti si anul trecut pe litoral.
Cred ca ai dreptate si sunt in mai multe orase.
Eu am renuntat la internetul fix RDS insa am facut rost de la un prieten de user/parola, sa le am la nevoie.
 
Anul trecut numai in Slatina erau peste 30 de hotspoturi Digi cu net gratis fara login sau alte chestii si chiar era bun, il puteam accesa aproape de oriunde. Acum e parolat tot. Asta e harta de hotspoturi http://www.rcs-rds.ro/digi-wifi .
 
Ma gandesc ca ar putea fi un serviciu care s-ar putea aplica zonelor rurale, unde oamenii care nu sunt la curent cu ultimele tehnologii fiind ancorati in utilizarea vechiului telefon fix l-ar putea utiliza in voie, vorbind fara restrictiile impuse de firul prins de perete. Daca vor fi si niste preturi foarte accesibile eu zic ca acest tip de telecomunicatii va avea nisa lui.
 
@Andrei
Pentru a ajunge la tara cu astfel de telefonie semi-mobila e greu. Stii de ce?
In primul rand ca cea mobila domina categoric, poate mai exista telefon fix, dar langa el este unul mobil, si nu o sa fie usor sa se impuna intr-un loc unde deja este un castigator.
Si in al doilea ar trebui sa investeasca mai mult pentru a putea asigura acoperirea si nu o sa fie deloc un pret modic la abonamente, la oras e mult mai usor, intr-un singur loc sunt zeci de mii de oameni.