Banda de frecvențe pentru telefonie DECT – telefonul fix cordless de acasă – va fi eliberată la nivel național. N-am idee care este planul din spate, dar știu că Atlas Telecom făcuseră la Oradea o rețea mobilă bazată pe DECT, cu alte cuvinte puteai iesi cu telefonul cordless din casă și să vorbești cu el pe stradă ca la mobil – cât te ține bateria și acoperirea. Habar n-am dacă rețeaua Atlas a pris sau dacă mai funcționează. Dar cred că ANCOM – instituția care supervizează industria telecom – asta ar vrea să facă, să crească concurența pe zona de telefonie mobilă.

telefon dect

Banda folosită de tehnolgia DECT (digital enhanced cordless telecommunications) este 1880-1900 MHz.

ads

Odată cu adoptarea Documentului de poziţie, ANCOM demarează procesul de stabilire a opţiunilor operatorilor cu privire la zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care aceştia solicită noi drepturi de utilizare în banda DECT.

Astfel, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unei/unor reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe pot transmite ANCOM, până la data de 26 iunie 2014 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio.

În trei zile după acest termen, ANCOM va publica tabelul centralizator preliminar al opţiunilor exprimate de operatori, pe judeţe şi localităţi, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-şi modifica opţiunile iniţiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni după centralizarea preliminară a opţiunilor.

Odată încheiată această etapă, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.

ANCOM va acorda licenţe în banda DECT prin încredinţare directă în localităţile pentru care nu se depun mai multe solicitări, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă.

În acest moment, sunt în vigoare trei licenţe în această bandă, licenţe deţinute de Romtelecom pentru judeţele Galaţi, Tulcea, Ilfov şi Bucureşti.