Vodafone România și OMV Petrom au finalizat primul test din țara noastră al tehnologiei NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT). Compania petrolieră folosește tehnologii de automatizare a sondelor și astfel pot fi controlate de la distanță.

Tehnologia NB-IoT funcționează prin unde radio Low Power Wide Area (LPWA) și va conecta pe viitor milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, mașini, aparate electrocasnice, până la conducte de petrol, gaz și apă. Acest lucru va extinde pe viitor tipurile existente de soluții IoT. Aceasta are un potențial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât și pentru dezvoltarea de noi aplicații utile diferitelor industrii. Nu necesită nici acoperire GSM, nici internet prin fibră sau alte soluții.

Utilizând această tehnologie companiile din industrie ar putea obșine eficientizarea costurilor, monitorizarea activității și controlul permanent și în timp real, în condiții de deplină securitate, având impactul mai mic asupra mediului înconjurător, a explicat Valeriu Nistor, director Enterprise Business Unit, Vodafone România. Cu ajutorul NB-IoT, se vor putea conecta milioane de dispozitive cu costuri și consum de energie minime.

Tehnologii de automatizare sunt deja instalate la 4.200 de sonde OMV Petrom, dintr-un total de circa 8.100 de sonde active, spun oficialii companiei. Pentru sondele aflate în zone izolate, unde nu există acoperire GSM, conexiunile de date sunt o provocare. Compania vrea ca până în 2020 peste 70% din sondele sale să fie automatizate, cu posibilități de monitorizare la distanță, a spus Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom.

NB-IoT este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie și a căror conectare presupunea costuri mari până acum. Un aspect important este faptul că NB-IoT oferă companiilor siguranța și protecția necesare, deoarece operează în spectru de frecvență licențiat și oferă aceleași niveluri de securitate ca și 4G. Tehnologia NB-IoT a fost standardizată la nivel global de către 3rd Generation Partnership Project (3GPP) în iunie 2016, iar Vodafone Group a fost primul operator din lume care a lansat soluții NB-IoT în ianuarie 2017, în Spania.

NB-IoT beneficiază de sprijin larg din partea industriei mobile la nivel global, inclusiv în China și America de Nord, din partea a 44 de operatori mobili, 28 de furnizori de echipamente și peste 550 de companii mobile inovatoare în domeniul IoT.