La prezentarea 5G din România care a avut loc aseară, cei de la Vodafone nu au oferit foarte multe informații oficiale, revin eu cu povestea pe tema asta. Însă la nivel european, grupul Vodafone a prezentat planurile pentru lansarea tehnologiei 5G în Europa.

ID 135275726 © Plej92 | Dreamstime.com

Vodafone România a folosit întotdeauna cele mai noi tehnologii pentru a îmbunătăți viața oamenilor, începând chiar de la primul apel de voce realizat în rețeaua noastră digitală, în 1997. Am marcat de-a lungul anilor multe premiere reușite. Acum, folosim capabilitățile 5G în practică și inovăm din nou„, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Evident, orice implementare în România va depinde de licitația 5G programată anul acesta. ANCOM consideră 5G motorul următoarei revoluții industriale. Și operatorii telecom consideră că tehnologia va fi folosită cu precădere pentru aplicații industriale de tip Internet of Things.

ads

România va lansa serviciile 5G în 2020. Marile orașe vor avea servicii comerciale 5G. În 2019 va avea loc suplimentarea resurselor radio necesare. Prin licitația de spectru de anul viitor se vor disponibiliza 605 Mhz pentru implementarea noilor tehnologii 5G în România. În acest moment, operatorii de comunicații din România folosesc un total de 770 Mhz dar, pentru furnizarea de viteze de până la 20 de ori mai mari decât cele în 4G, este necesar mai mult spectru.

Vodafone va lansa 5G în 2019

Grupul Vodafone a încheiat deja faza de testare 5G în mai multe țări europene. Au avut teste la Madrid și Barcelona și au anunțat că la Mobile World Congress 2019 vor prezenta nu unul, ci trei terminale 5G.

Grupul Vodafone va avea rețea 5G activă în mai multe orașe europene din a doua jumătate a anului 2019. Comunicatul vorbea despre Italia, Germania, Spania și Regatul Unit.

Vodafone a investit în toată Europa în tehnologia Radio Access Network (RAN), cea care permite trecerea rapidă și ușoară la tehnologia 5G. Aproximativ 98% din acoperirea 4G din Europa beneficiază de tehnologia RAN și va fi actualizată rapid la cea mai nouă tehnologie.

Focusul nostru este să îmbunătățim experiența utilizatorilor în Europa înainte de lansarea tehnologiei 5G în a doua parte a anului, în mai multe orașe europene„, a declarat Johan Wibergh, CTO Vodafone.

Testele 5G Vodafone au fost realizate pe durata a patru săptămâni folosind toate cele trei terminale disponibile. Viteza de acces la internet pe tehnologie 5G a fost în medie de 10 ori mai rapidă decât cea pe 4G.