Astăzi se anunță cea mai mare investiție a unor fonduri ventures într-un start-up românesc, 30 de milioane de dolari pentru UiPath, dacă informațiile din industrie sunt corecte.
Banii vin de la Accel și fondurile care au ridicat compania, Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

UiPath face roboți software (aplicații inteligente – Robotic Process Automation, RPA) care ajută companiile să automatizeze procesele care se repetă relativ identic. De exemplu depunerea cererii pentru daune în cazul asigurărilor sau procedura de angajare pentru noii recruți sau alte procese back-office. Fondurile vor fi folosite pentru a finanța expansiunea globală a companiei care va avea un birou important în Singapore. De asemenea vor continua dezvoltarea produselor pentru specializarea lor pe diverse domenii de activitate.

UiPath are 150 de parteneri printre care Deloitte și CapGemini, dar și peste 200 de clienți din banking, finanțe, asigurări și alte sectoare, inclusiv producție industrială, printre care Lufthansa, Telenor sau Generali.

ads

Povestea UiPath

În 2006, Daniel Dines, fondator și actual CEO al UiPath, părăsea Microsoft unde dezvoltase un produs pentru „enterprise”. Munca la acel produs i-a sugerat ideea creării unor soluții de automatizare pentru business. Visul a fost să se întoarcă în România și să pună pe picioare o companie pe cont propriu.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumpărată și integrată de către companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

Anul 2013 a fost cel în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare “enterprise” care astăzi se vinde celor mai mari corporații ale lumii.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a susținut din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în August 2015 UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip „seed” de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Un an mai târziu, în 2016, cu două versiuni majore ale produsului deja lansate și o echipă de programatori români de top crescută de la 25 la 100 de oameni în câteva luni, UiPath deschidea birouri în Londra, New York, Bengaluru, Singapore și Tokyo.

Pentru următorii doi ani, 2017 și 2018, analiștii industriei prevăd o creștere de 90% CAGR a pieței RPA globale. Cele mai importante organizații ale lumii, din industrii mari precum cea financiară, de asigurări, industria de sănătate, telecom, gurvernamentală, și lista poate continua, se pregătesc deja pentru adopţie accelerată.