Am tot observat în ultimii ani că unele căutări pe Google sunt tot mai imprecise. Practic, înainte căutam ceva și dacă nu ieșea, reformulam fraza și găseam ce vroiam. Acum, dacă reformulezi arată exact aceleași pagini. Uneori chiar și dacă dai -cuvant sau schimbi datele, el afișează tot greșit.
dreamstime_s_26850602-compressor
Credit foto: © James Crawford | Dreamstime.com – Google search

Avem o explicație oficială, Google a implementat utilizarea RankBrain în toate căutările efectuate online de utilizatori. Anul trecut era la 15%, acum este la 100% din căutări. Nu vreau să zic că RankBrain este rău sau Google este varză, dar mi se pare că și-a pierdut finețea la căutare.

Chestia asta nu va afecta deloc Google, nu există încă o alternativă. Bing este ok, am testat inclusiv cu limba română, este ok, dar nu te descurci cu el tot timpul. Uneori nu are toate site-urile indexate sau nu găsește exact ce vrei, ci doar discuții de pe un forum sau altul.

Specialiștii Google speculează că RankBrain va înțelege în timp să rafineze căutările dacă tu reformulezi, dar în acest moment e clar că nu o face. Ei spun că va învăța dacă un utilizator e nemulțumit și va încerca să ofere rezultate noi. Deocamdată RankBrain cred că și reformularea înseamnă că ai căutat același lucru, deci oferă aceleași rezultate. Oricum, e interesant dacă va afecta și din punct de vedere SEO, favorizând anumite site-uri în detrimentrul altora.

ads