Când cumperi telefonul totul e ok și ține bateria mult și bine. Apoi, în timp, se strică și scade autonomia puternic. Cauzele sunt multiple și sunt cercetate destul de des, din laboratoare ieșind mereu noi soluții care cresc durata de viață a bateriei. Dar există o cauză sigură a acestei defecțiuni, iar voi trebuie să testați asta cu următorul model de smartphone.
Foto: © Welcomia | Dreamstime
De ce se strică bateria telefonului
Bateriile litiu-ion se strică în timp. Uzura fizică a lor începe la câteva luni după achiziție, iar peste un an mai au jumătate poate din capacitatea originală. Chestia mi s-a întâmplat și mie la o mulțime de modele, iar acum am aflat despre ce e vorba. Nu era vorba de vechea procedură de calibrare, despre care se spune acum că este cam depășită. Se pare că bateriile litiu-ion suferă de stres, iar acest stres fizic este cauzat de încărcarea bateriei peste noapte.
Deși producătorii de electronice au setat un sistem inteligent care oprește supra-încărcarea bateriei, sistemul actual de încărcare tot stresează bateria mai ales în orele când telefonul stă cu 100% în priză. Specialiștii spun că încărcătorul se oprește când a atins 100%, dar apoi inevitabil telefonul consumă energie, iar la 99% pornește iar încărcarea, completează cu diferența, apoi se oprește. Astfel, sistemul bateriei este stresat inutil și se deterioriează fizic. Chimia din interior este forțată.
Bateriile litiu-ion nu ar trebui niciodată încărcate la 100%, nu este nici necesar, nici sănătos, după cum nu mai este safe nici procedura de a descărca bateria litiu-ion la 0% pentru a se încărca mai bine. Se pare că golirea la 0% strică bateria și mai tare decât încărcarea full. De fapt, specialiștii spun că bateria telefonului trebuie menținută între 10% și 90% și scos de la încărcat atunci când a ajuns la 90%.
Cel puțin așa spun cei de la Cadex, citați de Time în articolul de mai sus. Bateria litiu-ion începe să se strice de la primele utilizări și de aceea stress-ul inutil trebuie evitat. În mod normal, telefonul trebuie să funcționeze bine și în al doilea an de utilizare. Dacă totuși aveți un telefon de care sunteți mulțumit, însă autonomia lasă de dorit, ar trebui să mergeți la service și să schimbați bateria. Poate avea defecte fizice care nu se pot repara decât prin înlocuirea completă a acumulatorului.
Si atunci: acumulatorul masinii nu e stresat? si totusi rezista 4-5 ani !
Ce trebuie sa faca producatorii de terminale mobile: sa reduca la jumatate amperajul incacatoarelor a.i. sa nu ‘streseze bateria’. SIMPLU !
 
rectific: amperajul incarcatoarelor