Europol a anunțat oficial că Inteligența Artificială (AI) ChatGPT este folosită de infractorii cibernetici. Ajuns la versiunea a patra, sistemul de conversație inteligentă poate păcăli destul de ușor un om neavizat.

AI-ul ChatGPT
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

Cum folosesc infractorii ChatGPT

Roboții de chat precum ChatGPT trec prin progrese rapide și sunt acum folosiți în mod curent. Acesta marchează un pas semnificativ înainte pentru învățarea automată, deoarece își arată capacitatea de a gestiona atât sarcini banale, cât și sarcini creative complexe. Evoluțiile acestor soluții AI au implicații potențiale pentru toate industriile, inclusiv pentru cele criminale. Deci, ce înseamnă asta pentru forțele de ordine?

Ca răspuns la atenția din ce în ce mai mare acordată publicului ChatGPT, Laboratorul de inovare Europol a organizat o serie de ateliere cu experți în domeniu din întreaga organizație pentru a explora modul în care infractorii pot abuza de chatbots. Dar și modul în care acesta poate ajuta anchetatorii în activitatea lor zilnică. Acest raport Tech Watch Flash (PDF) analizează concluziile acestor sesiuni și include informații cheie pentru aplicarea legii, în timp ce aceștia continuă să caute tehnologii noi și emergente care le afectează activitatea.

În rapoartele Tech Watch Flash, Laboratorul de inovare al Europol, care lucrează adesea cot la cot cu alte agenții de aplicare a legii și parteneri operaționali, prezintă analize ale noilor tehnologii care ar putea afecta activitatea de aplicare a legii.

Deși ChatGPT este mai bun în a refuza să se conformeze solicitărilor de intrare care sunt potențial dăunătoare, utilizatorii au găsit modalități de a ocoli sistemul de filtrare a conținutului OpenAI. Unii l-au făcut să raporteze instrucțiuni despre cum să montezi o bombă acasă sau cum să produci cocaină, de exemplu. Internauții pot cere ChatGPT să învețe despre cum să comită infracțiuni și să îi solicite îndrumări pas cu pas.

„Dacă un potențial criminal nu știe nimic despre o anumită zonă criminală, ChatGPT poate accelera procesul de cercetare în mod semnificativ, oferind informații cheie care pot fi apoi explorate în continuare în pașii următori. Ca atare, ChatGPT poate fi folosit pentru a afla despre un număr mare de domenii criminale fără cunoștințe anterioare, de la cum să pătrundem într-o casă, la terorism, criminalitate cibernetică și abuz sexual asupra copiilor”, a avertizat Europol.

Agenția a recunoscut că toate aceste informații sunt deja disponibile public pe internet, dar modelul facilitează găsirea și înțelegerea modului de comitere a unor infracțiuni specifice. Europol a subliniat, de asemenea, că modelul ar putea fi exploatat pentru a uzurpa identitatea țintelor, a facilita frauda și phishingul sau pentru a produce propagandă și dezinformare pentru a sprijini terorismul.