Odată cu lansarea Google Pixel, nu va mai exista vreun model nou Nexus. Programul care a început în 2010 cu lansarea Nexus One este de-acum oficial istorie.
Deși programul Nexus era foarte apreciat și terminalele Nexus, aproape indiferent de producător, erau vândute destul de bine, Google a decis că nu este destul.
Google le-a cerut celor de la Huawei să producă terminalele Pixel, dar fără să se menționeze nicăieri că sunt făcute de Huawei și fără să poarte vreun logo Huawei. Evident, au refuzat. Sunt convins că LG, Asus și Samsung, toți au refuzat așa ceva. Însă HTC, care sunt într-o situație foarte dificilă, aproape de faliment practic, au acceptat. Pentru că se știe că HTC face terminalele Pixel. Pentru că ei consideră că le va crește valoarea brandului. Pentru banii și marketingul Google.
Ei bine, Google nu a menționat deloc HTC și a insistat că lansează „hardware Google”. Cum spuneam, dacă vii cu un astfel de branding, atunci mă aștept la un procesor cu design Google, cum face Apple cu seria A pentru iPhone. Mă aștept să văd un design intern care să ducă la un telefon mai subțire sau o baterie mai mare. Design făcut de Google așa cum face Apple pentru iPhone. Dar astea sunt vise. Google a luat un model HTC, a șters cu creta brandul și l-a redenumit „hardware Google”.
De fapt, focusul lor este accesul la date. Asistentul digital va extrage și mai multe informații despre utilizator. Păi dacă urmărește și WhatsApp și SMS și practic tot ce scrii sau spui în apropierea device-ului. Nu vreau să par paranoic, dar sigur Google folosește toate informațiile astea. Probabil la Nexus împărtășeau informații și venituri cu partenerii, nu doar logo-urile. La Pixel, nu mai împart nimic.
Google Nexus era și un terminal pentru dezvoltatorii de Android, pe care să testeze aplicațiile, să primească cel mai nou Android și să aibă acces la el la un preț mai bun. Se pare că era asta s-a încheiat. Acum dezvoltatorii Android fac bani din Google Play, pot plăti pentru un terminal premium.
În caz că nu ați observat, aruncați o privire la prețurile europene – 759 de euro pentru varianta de 5 inch și 32GB, 899 de euro pentru 5.5 inch și 32 GB. Celelalte versiuni și mai scumpe. Google Pixel vrea să fie iPhone, vrea să fie Galaxy S.
Încep să cred că Microsoft e obligat să iasă cu Surface Phone, pentru a se păstra la nivelul rivalilor.
1 comentariu