Google a început să testeze în zona San Francisco sistemul concurent Uber dezvoltat pe platforma de navigație Waze. Nu știu dacă ei vor merge la fel contra-curentului sau vor alege să opereze legal. Dar tarifele sunt și mai mici.

dreamstime_s_67689118-compressor

Credit foto: © Dennizn | Dreamstime.com – Waze

Deocamdată Lyft este cel mai mare competitor Uber, dar există loc pe piață pentru jucători noi. Google a demonstrat mereu că poate copia serviciile oferite de ceilalți, ba uneori a reușit să le facă mai bune. Google are și un alt interes aici, este unul dintre giganții care testează mașinile autonome și vor dori pe viitor să ofere servicii de acest gen cu mașinile care se conduc singure.

Waze alege un model care este acum foarte la modă în Franța, unde site-ul Blablacar este foarte popular. Practic, mașinile nu stau în trafic, ca un taxi sau ca Uber, ci Waze va conecta oamenii care călătoresc cu cei care vor să meargă și nu au mașină. Este tot un fel de auto-stop, deci la noi ar fi ilegal, dar totuși rămâne diferit de modelul Uber, care este clar un transportator, ca și taxiul.

Șoferii care fac trasee lungi des vor avea ocazia să câștige și un ban în plus, iar cei care merg, de exemplu de la Ploiești la București, vor merge în condiții mai bune, dacă pot găsi automat un șofer care să-i ducă, în loc de tren sau microbuz. Restul discuțiilor rămân valabile, practic este tot transport public.

Waze a devenit foarte popular pentru că șoferii au putut cu ajutorul acestei aplicații să marcheze pe hartă unde se află poliția, unde sunt gropi sau alte probleme, iar informațiile astea au devenit foarte utile. Din păcate însă în ultima perioadă am primit mai mult alerte false folosind Waze, probabil sunt unii puși să discrediteze platforma. Sau poliția nu stă mult pe loc.

Sunt convins că modelul poate avea succes, au mai fost tentative de acest gen, dar toate duc lipsa de banii și consecvența Google. De-aia zic că ei ar putea avea mai degrabă succes.